Det är aldrig vi som är felet, glöm aldrig det

Av Anette T

feminstlookslike Det finns kampanjer som går ut på att feminister ska hålla ett plakat (eller något annat fiffigt) med texten ’’this is what a feminist looks like’’, sedan bli fotade och sprida sin bild genom sociala medier. Känner ni igen denna kampanj? Kampanjen går ut på att visa en mångfald av feminister, för att visa och tala om för folket att alla kan bli feminister och att det inte finns någon särskild utseendemall för att bli feminist. Budskapet är att det inte spelar någon roll vilken hudfärg, etnicitet, religion, kön, sexuell läggning och så vidare du har –  du kan bli feminist oavsett vad. När sådana kampanjer dyker upp, har vi alla chansen att delta och visa upp oss själva i denna feministiska kamp.

Jag googlade runt för att se vilka som deltar i denna kampanj. Jag ser främst vita feminister, men även rasifierade feminister, HBTQ-feminister med flera. Denna kampanj har blivit hyllad, men även blivit kritiserad då den går ut på att visa sitt utseende i vårt utseendefixerade samhälle. Utöver det är budskapet relevant – det kan vi väl alla vara överens om. Alla kan ju bli feminister! Vi rasifierade som ständigt exkluderas ur kampen kanske jublar över denna kampanj och utbrister ’’Äntligen! Äntligen så får vi rasifierade synas!!’’

Men det är någonting vi har glömt. Det finns en annan problematik i denna hyllade kampanj.

Hur ser den feministiska kampen ut i verkligheten? Speglar kampanjen representationen i den feministiska kampen? Nej. Det vet vi rasifierade feminister redan om, right? Vi är en del av den gruppen människor som exkluderas och osynliggörs i samhället och i den feministiska kampen. Vi vet att den feministiska kampen inte är en kamp där alla kroppar får synas och höras. Vi vet att den feministiska kampen hyllar och låter den vita, ciskönade, heterosexuella, able, medelklassfeministen stå rampljuset. I denna kampanj får vi synas, men vi får inte lov att använda våra röster för tala och berätta om vår historia som vi länge har velat dela. Vi kanske hoppas på att denna kampanj blir en ögonöppnare för den vita normfungerande feministen att sluta exkludera, eller så vet vi redan om det förutsägbara – det som alltid händer.

Jag vet vad som kommer hända. Jag vet att vi rasifierade feminister inte kommer få synas efter kampanjen, därför att vita feminister kommer återgå till deras exkluderande kamp och aldrig förstå denna problematik. Den vita exkluderande feminismen kommer fortsätta osynliggöra oss, våra röster och våra förtryck. Att komma med en kortvarig kampanj som visar en variation av feminister, är inte lösningen till exkluderingen. Exkluderingen är omfattande och det krävs mer än så, därför att den har pågått så länge av feminister i maktpositioner. Lösningen är att vita normfungerande feminister ska ta ett ansvar och sluta utöva sin makt genom att osynliggöra oss. Det är dem som ska ta ett steg bakåt, se över deras privilegierade position, förstå hur dem upprätthåller denna exkludering och börja lyssna på oss – låta oss få tala, höras, synas och bli uppmärksammade. Vita normfungerande feminister måste förstå att alla feminister ska stå i rampljuset tillsammans, för att vi ska kunna välkomna andra feminister från allra första början. Skulle representationen vara bättre skulle det aldrig varit tvunget att starta kampanjer som ett försök att visa en variation av feminister.

Vi rasifierade måste förstå att det inte är vi som ska känna oss tvungna att kämpa oss uppåt, kämpa hårdare för att synas och hoppas på att den dagen slår in. Vi har inte fel kroppar – det är inte vi som är felet. Felet ligger hos dem som utövar sin makt – som viftar bort våra förtryck, vår kamp och tystar ned oss. Det dem gör är fel. Det är aldrig vi som är felet, glöm aldrig det.

 

Annette_T

Anette T är en 18-årig arg östasiat vars favorituttryck är ”Not your geisha, china doll, asian fetish”. Twittrar under namnet @waterstain och är en av initiativtagarna till den separatistiska plattformen MAKTHAVARNA

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

  • svordomar och obscena ord
  • kommersiella budskap
  • personliga påhopp
  • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
  • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!