En egen republik

Av Bruno Hibombo

Bruno+Hibombo+1231668_521198141287775_768686

a smile
like a bruised leopard
i want to hide
but the spots mark my presence

Jag har tittat mig själv i spegeln och reflekterat min hud mot badrumslampan, tittat på mina läppars form och gropen i hakan. Varje dag är ett evigt skiftande av färger. En matt palett. Ett slags kollage utan sammanhang.

Jag är född i Sverige och har svenskt pass. Jag bor i Sverige men jag är inte svensk. Jag kan inte ta det i min mun utan att det känns som ett skådespel. Rollerna är inte klara, men ändå känns det som en föreställning. Länge har jag reflekterat mig mot en slags suddig spegel. Det är ett evigt letande.

Att vara halvugandier och bög har påverkat mig på sätt jag inte kunnat börja förstå förrän nu. Förra året var ett år där jag på ett personligt plan starkt påverkades av homosexuellas kamp i Uganda. Homosexuellas rättigheter är på många ställen nästan obefintliga men ingen kamp har känts så personlig som den i Uganda. Så mångbottnad. Så komplex.

En kväll förra våren sattes både min homosexualitet och mitt ugandiska ursprung på sin spets. Det var en vanlig kväll på en bar i Sankt Eriksplan. Jag hade känt mig betraktad av en kvinna som såg ut att ha etiopiskt ursprung. Hennes blick var svårdefinierad, den var lika dömande som den var undsättande.

Timmarna gjorde att jag glömde bort hennes blick men innan vi skulle lämna stället blev jag stoppad av henne. Hon lät trevlig först men i samma sekund blev hennes intentioner tydliga. Hon har dragit slutsatsen att jag är bög och har som uppsåt att ”rädda” mig.

Det hon först sa var inte annorlunda än den vanliga kristna retoriken som jag hört hundra gånger. Jag mötte den med hostilitet och försvar.  När mina vänner kommit för att hämta mig så blev situationen snabbt väldigt intensiv. De hörde på hennes hårda ton att hon ville mer än att bara prata. Då sa hon det.

”Detta är min bror! Rör inte honom!”

Hennes ton var hård och possessiv. Hon greppade tag i mig och knuffade bort min vän.

Den kvällen kom att förändra väldigt mycket för mig. Jag kände hur de historier jag hört från Uganda ekade inom mig, fick uttryck. Historier om att vara ett offer förlorad till västvärlden. Ett offer på syndens villovägar. Att hon fysiskt skiljde mig och min vän åt blev en slags manifestation för komplexiteten av min identitet. Jag och hennes delade afrikanska ursprung skapade en slags kod mina vita vänner aldrig kunnat tyda, vare sig de är bögar eller inte. Hennes hudfärg var en slags påminnelse av en del av mig själv, en reflektion. Spegeln var inte längre lika suddig.

Att följa kampen i Uganda har synliggjort flera knutar i min identitet. Jag har insett att mitt efternamn är mer än bara ett namn, det är en ouppklarad historia. Jag har insett att hur mycket jag än identifierar mig med bögar i Uganda så lever jag i väst. Och hur mycket jag än identifierar mig med bögar i Sverige så är Hibombo mitt efternamn.

I gråzonen av min identitet rinner färger in i varandra. De blandas, färgerna blir otydliga, orden blir oklara, som rivna sidor ur en bibel. Tillhörighet och sexualitet är ord som kan definieras av oss alla. I Uganda är dessa begrepp i våldsam kamp mot varandra. Att tillhöra men ändå inte. Algarve, Kampala, Busolwe, Monchique. Inom mig finner jag en slags egen republik.

Bruno Hibombo är en musiker bosatt i Stockholm. Han är också engagerad i organisationen GEHO Uganda. Lyssna på hans musik och titta på hans fantastiska musikvideo The Lake, regisserad av George Chamoun & Bruno Hibombo

En kommentar på “En egen republik

  1. Så mycket respekt till dig Bruno Hibombo för modet, men också så uppfriskande med berättandets stringens, skärpa och elegans.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

  • svordomar och obscena ord
  • kommersiella budskap
  • personliga påhopp
  • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
  • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!