Fight Racism Now

frn-big-logo-se

Under den senaste månaden har något fantastiskt ägt rum i Sverige – och över hela världen – nämligen kampanjen Fight Racism Now. Där har en koalition bestående av cirka 32 grupper och föreningar i Sverige, såsom exempelvis Afrosvenskarnas riksförbund, Centrum mot rasism, Ibn Rushd studieförbund, Mångkulturellt centrum och Roma International gått samman för att ställa 4 krav på landets makthavare. Dessa är:

1. Inga statliga medel till företag som diskriminerar. Offentliga upphandlingar bör innefatta en klausul som kräver att leverantörer har en konkret, skriftlig och uppföljningsbar plan för att främja lika rättigheter och möjligheter och motverka etnisk och religiös diskriminering. Och en annan klausul enligt vilken den upphandlande enheten har rätt att säga upp avtalet om diskriminering förekommer.

 

2. Gör antirasism till en lika viktig fråga i arbetslivet som jämställdhet. Aktiva åtgärder i arbetslivet på etniska eller religiösa grunder ska påbjudas enligt lag i samma utsträckning som det idag är påbjudet i fråga om kön.

 

3. Förnya läroplanen med antirasistiska mål. Alla elever som gått ut grundskolan ska ha lärt sig att icke-diskriminering, lika rättigheter och möjligheter är grundläggande demokratiska principer. Utred om det fortfarande finns rasistiska läroböcker som bör gallras bort. Samt gör undervisning om rasismens historia i Sverige och övriga Europa och dess kopplingar till europeisk kolonialism och nationalism en del av läroplanen på högstadie- och gymnasienivå.

 

4. Förbjud etnisk profilering. Lagstifta om rättsliga påföljder för polis som använder etnicitet (inklusive hudfärg och liknande omständigheter) eller religion som grund för misstanke om brott, uppsåt till brott eller benägenhet till brott.

För en dryg vecka sedan hade jag och Judith äran att få vara samtalsledare när koalitionen mötte politiker i Riksdagen. Även om alla riksdagspartier var bjudna var intresset minst sagt svalt. Ingen från Alliansen var där. Moderaterna hade tackat ja men dök inte upp. Alltså. I-N-G-E-N från Alliansen var där, när vi skulle diskutera möjliga, konkreta politiska lösningar på det enorma problemet som rasismen är. Såhär i efterhand kanske man misstänker att det var upptagna att skriva debattartiklar om rasismen mot ”svennar”, så pass upptagna för att hinna bry sig om att:

* Sverige är världens rikaste land per invånare bredvid Norge och Schweiz, samtidigt som de ekonomiska klyftorna mellan de som har bakgrund i västvärlden och de som har bakgrund utanför västvärlden är extrema: kring 5% av de förstnämnda klassificeras som fattiga jämfört med uppemot 40% av de sistnämnda.

* Sverige räknas som ett av de tre EU-länder där risken att vara fattig och marginaliserad som utlandsfödd är som allra högst.

* Sedan 2008 har de främlingsfientliga hatbrotten generellt minskat med 6 procent, men de afrofobiska hatbrotten har ökat med 24 procent.

* 65% av svenskar har en negativ inställning till islam och att 25% anser att muslimer inte ska ha samma rättigheter som andra religionsutövare

* Inkomstklyftan mellan etniska svenskar och de med en bakgrund utanför västvärlden är större än mellan män och kvinnor.

* Sverige är ett av de i-länder där personer med utomeuropeisk bakgrund är som mest segregerade.

* Romer är en av de mest bostadssegregerade grupperna i Sverige och att detta främst har att göra med att de diskrimineras på bostadsmarknaden.

*Sannolikheten att bli kallad till en visning på en andrahandslägenhet är fem gånger större om man heter Maria Svensson än om man heter Ali Mohammad (all denna information hittas under Visste du att…Fight Racism Now)

Who knows, eftersom ingen fanns där och kunde förklara sin syn på saken. Representanter ifrån Vänstern, Socialdemokraterna, Miljöpartiet samt F! fanns i alla fall på plats, men jag inte påstå att någon av riksdagspartierna gav några tunga löften om att genomföra de fyra kraven eller sätta antirasism högt på dagordningen.

Nu är det alltså mindre en ett dygn på kampanjen kvar. Vad kan vi då göra?

Mycket, förstås!

Först ska du skriva in ditt namn (om du inte redan gjort det) på namninsamlingen.
Sen, så ska du dyka upp imorgon (fredag) kl. 16.30 på Mynttorget i Stockholm (om du är i Göteborg klicka här), då namninsamlingen ska överlämnas. Tal kommer hållas, artister kommer uppträda, men viktigast av allt – vi ska visa att vi är många, att vi är starka, och att våra röster är värda att tas på allvar. Att vi är en grupp att räkna med. Att våra röster räknas.

(för såhär i valår verkar det vara allt som räknas)

Skriv under, sprid till alla du känner, dyk upp imorgon! För så länge vi i civilsamhället inte backar upp sådana här initiativ och kräver förändring kommer politikerna fortsätta att ignorera oss. Låt oss göra det till en omöjlighet. Ses på mynttorget!

Black-Power-Mixtape-4

 

En kommentar på “Fight Racism Now

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

  • svordomar och obscena ord
  • kommersiella budskap
  • personliga påhopp
  • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
  • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!