”GLO PÅ MIG SOM OM DU INTE HAR EN TV HEMMA!”

Av Khadija Faras

Till alla trångsynta människor på pendeltåget som glor på mig på grund av min slöja, oavsett rasifiering.

Ända sedan jag började gymnasiet har jag behövt pendla fram och tillbaka från Tumba till Huddinge i sammanlagt tjugo minuter, flera gånger i veckan.
Jag har inte kunnat undgå att lägga märke till att jag blir utstirrad minst tre gånger varje dag av olika personer på pendeltåget när jag är på väg till skolan och tillbaka. Första gångerna efter att det hade hänt trodde jag att jag hade gjort något fel, jag kanske satt på ett konstigt sätt? Eller så hade jag helt enkelt en lapp i pannan där det stod ”GLO PÅ MIG SOM OM DU INTE HAR EN TV HEMMA!”.
Jag visste ju självklart att det inte satt någon lapp där och förstod vad det egentligen var som gjorde att folk stirrade; min slöja.

En slöja, sjal, en tygbit runt huvudet, något som tydligen är jävligt intressant att titta på. Jag menar, jag förstår absolut att man kanske vill titta lite extra på någon som har på sig en sjal runt huvudet ifall man inte har sett det tidigare. Men när man grovstirrar med munnen vidöppen blir det lite för mycket. Hade jag kommit in med en baby-giraff skulle min sjal garanterat fortfarande få mest uppmärksamhet.

Mina föräldrar har lärt mig att man inte glor på människor, inte på friska människor, inte på sjuka, inte på funktionshindrade eller på människor som inte ser ut som alla andra. Det är respektlöst och oförskämt. Era föräldrar kanske har glömt att nämna detta för er när ni var barn, men ni får den av mig. Gratis.

Jag är inte den enda som har märkt att folk tittar lite extra varje gång man kliver på pendeltåget. Jag har vänner och familj som känner precis likadant som mig. Det är obehagligt att ha en massa dömande blickar på sig en tidig morgon på väg till historialektionen. Så gör er själva och oss tjejer med slöja en tjänst; sluta glo.
Om det nu är så frestande så att ni inte vet vad ni ska ta er till, le åtminstone!

 

KhadijaKhadija Faras är 18 år gammal, går andra året på gymnasiet och är reporter på Botkyrkas röster. När hon inte skriver eller tränar tittar hon mer än gärna på serier. Khadija Faras tycker att det är viktigt att alla gör sin röst hörd även om inte alla är högt uppsatta politiker eller journalister! Kolla gärna in hemsidan, gilla på facebook och följ på twitter @Botkyrkasroster

En kommentar på “”GLO PÅ MIG SOM OM DU INTE HAR EN TV HEMMA!”

  1. Jag håller med,det är fullständigt respektlöst och förolämpande att stirra på någon. Och det är sorgligt att många verkar ha det så ”ande-fattigt” och lever så isolerat (?) att de måste fån-glo på någon som valt att klä en del av huvudet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

  • svordomar och obscena ord
  • kommersiella budskap
  • personliga påhopp
  • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
  • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!