Intervju – Amie Bramme Sey

expressen8marsNär tidningen Expressen lanserade sin 8 mars-kampanj, var det många som reagerade på den helvita uppställningen kvinnor på twitter och andra sociala medier. En av dem var SR-programledaren Amie Bramme Sey, som skrev en uppmärksammad debattartikel som inleddes med det kraftfulla (om än lätt deprimerande pga. sakernas tillstånd) statementet: ”Jag finns. Jag vill bara börja med att konstatera det. Att jag är kvinna, en icke vit sådan, och att jag finns. Om någon vill argumentera mot min existens så är hen varmt välkommen. Tills vidare tänkte jag bara konstatera denna sanning. Att jag finns.

Så, eftersom vi tänker att ni liksom vi inte kan få nog av denna stjärna, passade vi på att ställa några snabba frågor om artikeln och 8 mars:

Rummet-pola


Hej Amie! Snart är 8 mars äntligen här, dvs Internationella kvinnodagen. Ändå är Expressens lineup för deras satsning lika vit som Stalingrad i december. Hur kan det se ut så 2014?

Att det ser ut såhär 2014 är ingen chock. Jag ställer mig bara frågan, hur länge ska det se ut såhär? I dagsläget är ordet ”feminism” lika missförstått som ordet ”rasism”. Media tycks tro att denna vita panel är ett feministiskt statement, men hur kan någon som exkluderar så många kvinnor någonsin vara feministiskt?

Varför är mediabranschen fortfarande så homogen?
För att allt går för sakta. Jag tror att de flesta stora mediehus hänger upp sig på ord som ”mångfald” utan att verkligen inventera ordets innebörd. Att uppnå mångfald innebär inte att rekrytera en rasifierad person och sedan luta sig tillbaka och tro att ”mångfalden” bara ska uppstå av sig själv. Att uppnå mångfald innebär att se ett värde i att människor med olika bakgrund berikar på olika sätt. Jag tror att anledningen till att det går för sakta är att dessa vita mediehus är för snabba med att klappa sig själva på axeln, men har dom verkligen förstått värdet av en rättvis representation eller har dom bara skaffat sig ett alibi? Oftast handlar det om det sistnämnda.

Vilken fråga tycker du är särskilt viktig inför 8 mars? 
Inför 8 mars tycker jag vi ska fokusera på att feminism ska inkludera alla kvinnor. Det låter lätt som en plätt men verkligheten är en helt annan. För typ miljarder år sedan (1851) höll Sojourner Truth ett legendariskt tal. Då hade hon frisläppts från slaveriet som hon födds in i, men upplevde ändå inte samma frihet som andra (vita) kvinnor. Att hennes fråga ”Aint I a woman?” fortfarande känns aktuell? Där ska vi ha fokus inför 8 mars. ”I am not free while any woman is unfree, even when her shackles are very different from my own.” /Audre Lorde.

Genom vems ögon skulle du vilja att media filtrerades för en dag?
Genom alla dom tusentals kvinnor som dagligen osynliggörs i det offentliga rummet. Vi finns, våra historier återberättar dagens Sverige.

Nu på lördag, alltså den 8 mars, sänder du själv från ditt radioprogram på SR Metropol. Vad kan vi vänta oss?
OMG på lördag SMÄLLER DET! Till skillnad från Expressen som gav plattformen till åtta vita kvinnor så kommer jag använda min plattform för att spegla verkligheten. Verkligheten enligt mig kan aldrig återspeglas ur ett perspektiv. Du har din bakgrund, dina erfarenheter av framgång och förtryck, jag har mina. På lördag kommer jag låta åtta olika kvinnor ge sin upplevelse av hur det är att vara kvinna i dag. Precis som Expressen, fast med en analys och representation :) Och så blir det massa bra musik och WORLD DOMINATION PEPP SÅKLART!! En perfekt upptakt inför kvällens alla fester!

 

Ouff! Glöm alltså inte att sätta på SR Metropol 93.8 på lördag mellan kl 11.00-15.00 alltså.
Tack Amie Bramme Sey för att du finns, och skriver, pratar och verkar!

En kommentar på “Intervju – Amie Bramme Sey

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

  • svordomar och obscena ord
  • kommersiella budskap
  • personliga påhopp
  • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
  • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!