”Ja jag, jag hatar Peter Wolodarski” Intervju med Athena Farrokhzad om Sommar i P1

Athena

Foto: Khashayar Naderehvandi

När Poeten och aktivisten Athena Farrokhzad i måndags sommarpratade i P1 möttes hon enbart och endast av kärlek och rosor som hon förtjänar. Allt annat är lögn, lögn och förbannad lögn. Hennes sommarprat drabbade alla som lyssnade. Som en storm intog hon allas hjärtan och lyste upp våra sinnen. Tusentals lyssnare har hört av sig och står nu till förfogande till att att störta överheten, sprida kärlek och beväpna sig.
Rummet var naturligtvis tvungna att utbyta några ord med denna gudinna!

Hej Athena, tack för ditt sommarprogram! Vi är många som av olika skäl älskade det. Hur reagerade du när du fick frågan om att sommarprata?
Älskade Rummet! Tack för att ni lyssnade, för att ni möjliggör för mig att prata och finnas, för att jag får kämpa vid er sida. Det betyder allt för mig. Jag tänkte: De måste vara sjuka i huvudet som ger en kommunist, extremtfeminist och antirasist en miljon lyssnare två månader innan valet. Jag tänkte: Okej, då kör vi. Jag tänkte: Jag kommer bara få göra det här en gång, så let’s tell it like it is.

Hur var det att få tillgång till en mikrofon som når en miljon människor?
Det var fan överfett. Jag önskar att jag hade det varje dag. Att jag vaknade på morgonen, gnuggade ögonen, satte på mig morgonrocken, började ranta om livet i det här skitsamhället, att vi måste beväpna oss och så vidare, med mina sambos kring köksbordet, och att en miljon människor hörde det direkt.

Frestades du mycket av att prata om din karriär, hur begåvad du redan var som barn samt skrikhälsa till din familj?
I första manusutkastet skrev jag långa och extremt interna kärleksbrev till mina bästisar, om allt de har betytt för mig. Typ: Jag vill tacka Linn och Kristofer för att de gett mig så mycket, typ, Maryam och Aslan, kommer ni ihåg den gången vi gjorde det och det, ouff vad kul det var osv, men jag insåg snabbt att det kanske ändå inte var the time and the place. Och även: No need to tell hur begåvad jag var redan som barn, det kan väl till och med en moderat riksdagsledamot räkna ut med röven.

Det brukar sägas att få sommarprata är det närmsta vi kommer att adlas i Sverige. Hur förhöll du dig till att verka i ett av de ”finaste” rummen?
Jag förhåller mig mycket ambivalent till att överhuvudtaget befatta mig med borgerligheten. Ofta tänker jag att de tycker att jag är bedårande, fast jag gång på gång säger att jag hatar dem, eftersom de ändå omedelbart kan avläsa att det är deras institutioner och händer som har format mig, att poesi och litteraturkritik är så mycket mindre hotfullt för dem än till exempel hiphop. Men jag försöker använda härskarens verktyg för att riva härskarens hus, om jag ändå står i det. Det jag hatar borgerligheten mest för, förutom att deras makt förgör oss – är att de tror att de har så jävla god smak, när de i själva verket bara har stulit sig till möjligheten att konsumera flådiga grejer. Det är faktiskt pinsamt. Jag ger ju ut böcker på Bonniers, skriver för Aftonbladet, och verkar på massa sätt i maktens hjärta, så det är livsviktigt för mig att använda utrymmet för att föra fram berättelser om vår kamp för att krossa maktens hjärta.

När och hur bestämde du dig för att fylla timmen som du gjorde?
Jag tänkte: Jag är en av mycket få poeter och aktivister som ges det här utrymmet, jag måste förvalta det genom att berätta om oss, om vår vrede och vår sorg, om att vi överlever, trots att det inte var meningen att vi skulle. Jag tänkte att jag hade ett ansvar att folkbilda, både som poet och aktivist, att berätta om alla fantastiska dikter som skrivs och all kamp som pågår. Jag tänkte att jag ville att mina kamrater skulle känna sig sedda och att de som inte bryr sig skulle börja bry sig och bli mina kamrater. Ylva Karlsson och Maja Karlsson blev snabbt involverade och vi utformade programmet tillsammans. Mitt prat är egentligen bara ett ackompanjemang till deras musik egentligen, det kan ju vem som helst höra.

I covern av ”Beväpna er” så visslades det istället för att Zara Leanders namn sjöngs ut, vems namn skulle du vilja fylla visslingen med?
Vi ville inte sjunga Zarah Leander, eftersom vi inte vill basha operasångerskor utan reell politisk makt, oavsett om hon sjöng för Hitler eller inte. Vårt modesta ändringsförslag till Sveriges radios jurister var ”Ja jag, jag hatar Peter Wolodarski, ja jag, jag hatar Johan Hakelius”. Mest för att det gick få fint in i rytmen, men det var tyvärr inte en förhandlingsfråga.

Var det något du inte fick säga för Sveriges Radios jurister som du vill passa på att säga här?
Ja jag, jag hatar Peter Wolodarski, ja jag, jag hatar Johan Hakelius. Det är nog framförallt det jag vill säga. Samt även: Jag älskar er. Samt även: Att vi måste störta regeringen är inte bara en fin diktrad av Rod Smith, det är också ett imperativ. Ni hajar va?

En moderat toppolitiker kastade ju ut sin TV efter att ha hört ditt sommarprogram. Vems sommarprogram skulle troligt få dig att kasta ut elektronik genom fönstret?
Jag vet inte om det räknas som elektronik, men den dag vi tillsammans stormar radiohuset och tar över alla mikrofoner kommer jag att kasta ut min elektriska vibrator, för ingen njutning kan vara större än den upplevelsen.

När jag lyssnade på dig slogs jag gång på gång att inte många pratar om politik med känsla, utan att tonen för att anses vara seriös ska vara  känslolös och därmed saklig. Vad tyder det på tror du?
Att vi lever i patriarkatet och att de jävla nollorna till vita heterogubbar som sitter vid makten har fått oss att tro att torrhet är lika med sanning. Jag tror att sanning finns i sorg och hat. Mot barrikaderna med alla de känslor som står oss till buds.

Vem unnar du att prata om träd?
Alla er som läser det här, min mamma, samt Fateme Ekhtesari, Somaya El Sousi och Mahienour El Massry.

Vad skulle du vilja prata om just idag ifall du inte var tvungen att prata om det du måste prata om?
Just idag skulle jag vilja att Gazas befolkning fick prata om träd, det är det enda jag kan tänka på. Om de kunde göra det skulle jag kanske vilja prata om poängen och problemet med skönhet och om Platon, ty det intresserar mig vansinnigt.

När kan vi kosta på oss att prata om träd?
Den dag de tillhör oss alla.

 

 

Här kan ni lyssna på Athena Farrokhzads fantastiska sommarprogram.

37 kommentarer på “”Ja jag, jag hatar Peter Wolodarski” Intervju med Athena Farrokhzad om Sommar i P1

 1. Att som Athena verka inifrån och ”använda härskarens verktyg för att riva härskarens hus” verkar vara en mycket effektiv strategi. Finns ingen som helst risk att man blir till en alibi-maskott som (re)producerar maktens ideologi och sedan skänker nästa generation än trubbigare verktyg att arbeta med. Bra gjort, kampen fortsätter?

  • Härskarens verktyg är de enda som finns att tillgå eftersom de förhärskande strukturerna genomsyrar hela vårt samhälle. Det finns ingenstans på denna jord man kan stå utanför den globala kapitalismen, det är just det som gör att den kallas global.

 2. Men varför använder sig Farrokhzad återkommande av ett citat/ mening från Audre Lorde (we were never meant to survive,se- om att vi överlever trots att vi inte var meningen att vi skulle)- utan att hänvisa till just Lorde. Inte bara ohederligt- men även ett approprierande av svarthet och svart kunskapsproduktion. Jag läser we were never meant to survive som kommentar till den TRANSATLANTISKA SLAVHANDELN och den svarta diasporans förhållanden i Nya Världen, ok. Alltså inte något som hur som helst kan appliceras på iransvenskar i Sverige 2014. Alla ickesvarta antirasister- snälla sluta ’låna’ från svart antirasism utan att uppge källa. Ni blir tyvärr ett reellt problem för svart antirasism. Även hela grejen med att dismantle the masters house är Audre Lordes.

  • Din kommentar belyser ju också en generell tendens inom svensk antirasism. Dvs tendensen att homogenisera alla icke vita och rasifierade grupper under en och samma typ av förryck från vitheten. Detta ofta i namnet av solidaritet och gemensamt motstånd. Men i själva verket existerar en global rashierki där svarta utstår rasism från alla andra högre rankade icke-vita grupper.

   Därför är det ett problem när Athena med goda intentioner osynligör det specifika förtryck mot svarta kvinnor som Lorde kontextualiserade och stod för och istället helt kontextlöst applicera hennes ord på icke-vitas kamp i Sverige.

   Konsekvensen blir att Lords budskap misstolkas, urvattnas och kapas. Men mer akut bidrar det till att rashierkin icke-vita emellan osynligas och därmed att det reella förtryck mot svarta från ickesvarta inte adresseras.

   Vi kan ju se samma mönster med tex Hiphop, afroamerikansk kultur, och svart motståndsuttryck generellt!

   Det är på ett sätt fint att svensk antirasism har tagit sin egen ”spinoff” där alla rasifierade grupper ska stå enade mot vitheten. Men utan att prata om konflikten oss emellan återskapar vi ju bara samma maktrelationer där vi svarta kvinnor som vanligt hamnar på botten!

 3. Är det inte lite motsägelsefullt att arbeta mot våldsamma och förtryckande strukturer, och samtidigt själv uppmana till våld och förtryck av andra? Det är att förtrycka andra människor, och inte att behandla andra som att de vore lika mycket värda. Önskade att folk kunde sprida mer kärlek istället för hat, komma med lösningar istället för att starta konflikter, se till varandras likheter istället för olikheter. Den dagen man brukar våld och sprider hat har den onda sidan vunnit. Det finns inget bra våld eller bra hat. Ingen sak helgar de medlen. Peace!

  • Du kan inte jämföra den härskande klassens förtryck med det självförsvar de förtryckta nödgas använda. Klasskamp 101 lixom…

   • Jo det går visst att jämföra… Det är inte kärlek att uppmana till hat, och hatet föder bara mer hat.

    Förståelse och utveckling börjar när människor sätter sig ner och lugnar ner sig. Där kan samtalet ta vid, ”förtryckande strukturer”… jag tror att de absolut flesta människorna vill andra människor väl, bättre att försöka hitta lösningar på problemen.

    • Ja, det är klart att det går att jämföra. Ungefär som man jämför Israel och Palestina och säger att ”nämen de är ju likvärdiga i sin konflikt”…

     Och visst vill människor varandra väl. Svårt att liksom känna av det på arbetsmarknaden bara, på bostadsmarknaden, eller i vården, omsorgen, skolan…vad fint det hade varit om vi alla kunnat lugna oss i vår hetsiga jakt på förstahandskontrakt, fast jobb, mänsklig vård och kvalitativ utbildning. Om vi bara hade kunnat sätta oss ner med Reinfeldt och gänget, säga att ”det här funkar inte för oss, kan vi hitta på en lösning i samförstånd, något som blir bättre för alla? Där era bundisar som äger alla de här riskkapitalbolagen kanske får liiiiiiiiiite mindre av våra skattepengar och så får vi….nehej, men om vi…nähäää, okej…men…nä, det gick visst inte. Jamen vi nöjer oss väl då, eftersom ni är så himla nöjda. Er glädje räcker gott och väl för oss också! För vi vill ju bara väl, och det vore liksom helt befängt att vi gjorde mer än att PRATA om det här!!! Typ slåss, ta över och göra revolution????? HAHAHAHAHA!!!! No way José!!!”

     Var sak har sin tid osv. Jämförande ibland, prat ibland. Men inte alltid.

     • Häxprocesser hör de gångna tiderna till, även om vänstern inte glömt principen. Jag är bara invandrare, mentalt handikappad och från arbetarfamilj, dock inte kvinna. Trots det har jag fått förstahandskontrakt, driver eget företag och lever ett gött liv utan hat. Vården är i världsklass och har dessutom fått mer än under (S)-styre. Jag fattar faktiskt inte vad gnället kommer från

   • Du bor i Sverige och pratar om ”förtryck”. Det är sorgligt insiktslöst, samt ett slag i ansiktet på alla de människor i världen som utsätts för verkligt förtryck.

    • Åååååååååhhh….så verkligt förtryck finns inte i Sverige? Är det så du menar? För du verkar ju veta ALLT i denna världen, kunna sätta dig in i alla människors situationer (så EMPATISKT!!!).

     FYI så var det du precis skrev var ett slag i ansiktet på alla som utsätts för verkligt förtryck i Sverige.

     Bättre lycka med nästa kommentar.

    • Förtryck är inget nollsummespel. Att det finns förtryck på plats X betyder inte att förtrycket på plats Y är oviktigt bara för att det är mindre påtagligt.

     Förtryck kan ta sig många former. Ett exempel ur mitt liv är att jag inte öppet kan visa kärlek för min partner på stan utan att riskera att bli utsatt för våld eller trakasserier. Och då bor jag ändå på en plats som får anses relativt sett säker.

     Förtryck är också att hota andra med våld för att de tycker annorlunda än en själv. Förtryck är att använda retorik som ”klasskamp” för att dela in samhället i ”vi” och ”de andra” och därmed motivera våld mot ”de andra” för att de tycker annorlunda. Våld är aldrig självförsvar, speciellt inte när ”självförsvaret” är att trycka till någon som tycker annorlunda än en själv.

     I mina ögon finns det inget gott våld. Att stå upp för mänskliga rättigheter och förespråka våld är inte förenligt, oavsett var på den politiska kartan man står. Det är tragiskt att vi fått ett debattklimat i Sverige där våld som påtryckningsmedel och argument normaliserats. Jag önskar vi kunde ta ett steg tillbaka och respektera mer, bemöta åsikter med argument, och att det blev ett starkare motståndstagande från dylik retorik från politiker på framförallt vänsterkanten.

    • I en revolutionär samhällssituation är vänstervåld inte vänstervåld, då är det frihetskamp.

     Klasskamp = Kampen mellan klasserna, aka arbetarklassen och borgarklassen/överklassen. Åt ena hållet pågår den hela tiden, varje dag. Åt andra hållet är den kriminaliserad.
     Kul lek!! Gissa vilket som är OK och inte:

     1. Vild strejk på arbetsplats för att kollegorna ska få behålla jobben och alla ska slippa underbemanning, superstressiga arbetsförhållanden etc.

     2. Ge typ 100 pers kicken och förstöra deras liv för att man ska ta ut mer vinst och löner kostar multum…sen kan de få komma tillbaka ibland och jobba som timmisar eller nåt istället, för man behöver dem ju egentligen men vill liksom inte pröjsa jämt och ständigt.

     Jamen självklart är det tvåan som är okej och ettan som går fetbort!!! Arbetarna kan ju inte hålla på och göra hur som helst. En vild strejk, omg! Så primitivt. Men uppsägningar, det får man faktiskt räkna med när man ska slimma verksamheten och effektivisera produktionen. Kapitalet-arbetarna: 1-0!

     För praktiska exempel på hur klasskamp FÅR gå till, se Veolia och Öresundstågen :D
     Veolia YAY! :D
     Arbetarna nay!! :,(

     Positivt tips till alla som blivit varslade: världen ligger öppen! Har du inte råd att betala hyran? Med en husvagn är du king of the road! (OBS: satir)

  • Jag skulle närmast kalla det för det mest osmakliga och hotfullt man har fått höra på länge.

   • Så tråkigt! Måste va jobbigt att lyssna på ett så långt program som väcker så starka negativa känslor. Och sen dessutom returna to the scene of the crime aka jätteintervju med den hotfulla och osmakliga personen!! Omg förstår om du mår dåligt nu.

    Tips till nästa gång: stäng av i tid innan du blir ledsen och undvik att söka upp det jobbiga igen.

 4. Kanobra program, blev sugen på att läsa poesi, kanske skulle börja med Athenas bok.. Sen vill jag uppmuntra alla till att gifta sig med en papperslös tex eller kanske på semestern. Inte mkt strul alls.
  Går det att få tag i Musiken i programmet?

 5. Trodde verkligen att detta skulle vara programmet som skulle skaka liv i det svenska konsensusträsket, men så fel jag hade. Lite rumsrent hat mot vita män, lite revolutionsromantik och lite orefererat tjat om svensk vardagsrasism och vår skuld till all världens elände. Inget nytt, inget som berörde nämnvärt och framförallt inget prat jag kommer minnas

 6. Tack Athena för ditt sommarprat. Tack för tonfallet och åsikterna som hör hemma både på barrikaderna och i riksdagshuset. Tack för att du i SR pratar om SD och rasismen som finns i varje vrå. Ska fundera på vad jag velat prata om om jag inte behövt prata om något annat. Tack!

 7. ”sprida kärlek och beväpna sig”…jag antar att ”kärlek” skulle innebära en kula i skallen, då?

  • Kul! Ungefär lika rolig och fräsch spaning som Lennie Normans manligt/kvinnligt-skämt från tidigt nittiotal.

 8. Om ni hatar borgerligheten så mycket, då är det väl bättre att bli lika duktiga på att driva företag som de (för ingen blir rik på vanligt lönearbete) och arbeta lika hårt som de och försaka lika mycket som de, då kanske ni kan konkurrera med dem om jobb och pengar. För om ingen vill/kan jobba och generera sysselsättning – vad ska vi då leva av?

  • Fast vem sjutton vill vara som en borgare?

   Dock intressant att många reagerar över hennes/vårt hat mot borgerligheten och inte reagerar alls över rasismen hon berättar om.

 9. Jag tror tyvärr att Athena med sin hatpropaganda gav SD en rejäl knuff framåt. Folk jag umgås med törs/ vill inte längre kalla sig feminister. Som en god vän till mig sa: jag vill inte bli förknippad med våldsbejakande extremister.
  Min åsikt är att alla människor har samma värde.

 10. Verkligen skräp. Plakatprat – som att förflytta sig till Frank Baudes mörkaste
  70-tal. Jag är intre moderat, men i detta fall har jag viss förståelse för Gunnar Axen. Lyssna i stället på Christian Falks både klass- och högst personliga kamp!

 11. Sitter på jobbet och älskar Athena så himla mycket, död åt det här jävla samhället som förstör all mänsklig sammanhållning och gör oss helt främmande för varandra. Upproret är det enda botemedlet mot vår apati, känslorna är drivkraften som skapar det.

 12. Jag älskade också Athenas sommarprat! Det var av så fruktansvärt hög kvalité! Det var vackert, smart, insiktsfullt och helt enkelt fantastiskt. Men däremot kan jag hålla med om att det bitvis var uppmanade till våld, och att det gömde sig lite hat mellan raderna. Det tycker jag var väldigt synd, eftersom jag tycker att det var att skjuta sig själv i foten; att skapa kärlek och jämlikhet kan bara komma utav kärlek och jämlikhet!

  Men tack Athena för ett fantastiskt sommarprat! Jag beundrar ditt mod och din begåvning!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

 • svordomar och obscena ord
 • kommersiella budskap
 • personliga påhopp
 • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
 • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!