NO WHITE PEOPLE WEEK

Av Sara Homand. 

Jag, tillsammans med sex andra, modererar ett intersektionellt feministiskt forum på Facebook. Forumet har 2 326 medlemmar och växer ständigt. I 1,5 år har vi kontinuerligt, med start första måndagen varje månad, haft en separatistisk vecka som kallas No Cis Men Week (NCMW). Under NCMW får cismän inte göra inlägg, kommentera, like:a i forumet. De får istället observera, dra lärdom, lyssna. Det har varit mycket uppskattat (med undantag av några cismän som anklagat forumet för att vara ett ”manshatarforum” och liknande – dessa har inte fått stanna som medlemmar utan blivit kickade, eller självmant lämnat).

Av oss sju administratörer är fem stycken rasifierade. Vi hade länge diskuterat att införa även en separatistisk vecka för rasifierade en gång i månaden, utöver det effektiva och peppande NCMW. Därmed uppstod No White People Week (NWPW). I likhet med reglerna för NCMW får vita medlemmar under denna vecka inte göra inlägg eller kommentera, men de får like:a inlägg (om trådstartaren inte angivit annat i sitt inlägg).

NWPW infaller från och med den tredje måndagen varje månad och hade premiär nu i juli. Det blev en succé. Plötsligt trädde våra rasifierade medlemmar fram, vågade skriva, tog plats. Fick hela plattformen till förfogande – och utnyttjade detta. Det var enormt glädjande att se. Peppen, syskonskapet, igenkännandet, skratten, tårarna, gemenskapen – alla dessa var närvarande under NWPW. Flera av inläggen inleddes med ord som ”Jag brukar inte göra inlägg, men eftersom det är NWPW så passar jag nu på…” och följdes av meningar av enorm börd och vikt. ”Jag ser redan fram emot nästa NWPW!” var det många som skrev. Och det kände ALLA vi administratörer också.
Så var veckan över. Vita medlemmar som tålmodigt hade hållit sig från att skriva fick äntligen utlopp för den tacksamhet de kände inför att få observera under NWPW. Inläggen från dessa var uppskattande, peppande, fyllda av kärlek, respekt, förståelse – nyfunnen och gammal. ”Tack för att ni är starka och delar med er!” skrev en. ”All kärlek och respekt” och ”frivilliga styrkekramar till er” var några av formuleringarna.

Sedan kom det. Den där första snöflingan i en snöboll som vi inväntat. Det var bara en tidsfråga. ”Varför får detta forum mig att känna mig mer förtryckt och inte stärkt? Vad är det tänkt att gruppen ska ge mig?” skrev en vit kvinna, och tillade att hon tänker lämna forumet.
Jag svarade, ordagrant:

1

I den efterföljande diskussionen rådde vitas klagomål, som: Forumet ”rör enbart intersektionalitet”, (vilket alltså menades vara exkluderande för alla som inte är rasifierade, transpersoner, funkispersoner, LGBTQIA+personer, personer med lägre klasstillhörighet/klassbakgrund). En tyckte att forumet inte ”enbart ska tillhöra rasifierade”, skrev hen i ett privat meddelande till en av våra två vita administratörer. Det blev en vitvit snöboll av VARFÖR LIGGER INTE FOKUS PÅ MIG I DISKUSSIONERNA LÄNGRE? Flera av dessa personer tyckte att stämningen var ”trist” och ”hätsk”.

Låt mig berätta när stämningen har varit ”hätsk”: när personer har sparkat nedåt har de blivit mötta med ”hätsk ton”. Alltså ett uppåtsparkande. Jag skrev till exempel så här som svar, under ett Jag Känner Mig Kränkt-inlägg (jag har utelämnat kommentarerna mellan dessa kommentarer):

”Du klagar över att vi är FÖR intersektionella?! JAG FINNER INGA ORD. HEJDÅ.”

”Du kan inte skapa några trådar? Du skapade ju precis en tråd i vilken du bevisade att du känner dig förtryckt av att rasifiering och rasism och intersektionalitet tagit plats. Varsågod att starta en grupp där du enbart låter vita kvinnor prata vit feminism.”

”Men serri. Lämna forumet då, du sade ju att du skulle gör det. Jag ser ingen analys, ingen konstruktiv eller berättigad frågeställning från ditt håll. Du har klagat i flera trådar om sådant som rör rasifierade (till exempel tråden om Nordiskt Forum) och länge beklagat dig öppet över att vi rasifierade tar plats på denna plattform. Sedan vänder du kappan efter vinden när vi försvarar vår rätt att prata om sådant som rör oss. Jag tänker inte skriva ”hejdå” flera gånger, så: bai bai.”

”Man till kvinna: nu snackar du för mycket kvinnofrågor, det räcker, prata om annat (mansfrågor) också! Cisperson till transperson: nu snackar du för mycket transfrågor, det räcker, prata om annat (cisfrågor) också! Vit till rasifierad: nu snackar du för mycket rasifieringsfrågor, det räcker, prata om annat (vitcispersonfrågor) också!

Vi kommer inte sluta käfta emot och behagar det inte så GÅ UR FORUMET OCH BADA I DINA PRIVILEGIER ELSEWHERE, HUR MÅNGA GÅNGER MÅSTE VI UPPREPA DETTA?

TRIST FÖR DIG ATT DET ÄR ”TRÅKIG STÄMNING” I GRUPPEN, SÅ BLIR DET NÄR BRUNA KROPPAR TAR PLATS, EFTERSOM VITA KROPPAR BLIR RASTLÖSA I ATT INTE LÄNGRE STÅ I RAMPLJUSET

SLUTA STÖRA VÅR ANTIRASISM OCH VÅR FEMINISM”

Detta, plus att jag bad En Snubbe ”dra långt åt helvete” när han till 100% förtjänade att bli ombedd att dra långt åt helvete, är alltså den hätska ton som refereras till.
Ni vet hur det länge och ofta, med all rätt, har uppmärksammats att snubbiga snubbar är vidrigt förtryckande och förminskande så fort en kvinna tar plats eller ger uttryck för sin feminism? Precis detta *Snubbig Snubbe versus Feministkvinna* händer fast med rollerna *Rasifierad versus Vit* när rasifierade plötsligt tar plats i vita rum. Av fyra veckor per månad har vi alltså från och med nu bestämt att en av dessa veckor per månad tillhör våra rasifierade medlemmar. Och dessa vita kränkta medlemmar brölar om att de blir förtryckta. ATT DE BLIR FÖRTRYCKTA! PÅ GRUND AV VITHET!

Jag är en brun person som inte är placerad här i en Vit Makt-Värld för att undervisa Den Vita, men jag har ändå under mina år lagt ned enorm energi och tid på att göra just detta. Pedagogiskt förklarat, informerat, försett folk med länkar, skrivit milslånga texter, bitit mig i tungan för att hålla så GOD JÄVLA TON som möjligt. Förstått att den goda jävla tonen är ett pisspåhitt för att få tyst på mig, upphört med den goda tonen, sparkat uppåt när jag varit arg. I forumet som jag är med och modererar har jag, mina medmoderatorer och de rasifierade medlemmarna gång på gång på gång försett forumet med länkar, långa texter, personliga upplevelser. All information finns där och på så vis är de vita medlemmarna fullt inkluderade, så det är inte det som är problemet – problemet är att de vita medlemmarna en vecka i månaden inte längre har huvudrollerna i showen. Och så har de mage att vara vad Snubbiga Snubbar är mot Feministkvinnor, fast mot rasifierade. Jag tror att antalet gånger jag, fast i andra ord, skrivit KRÄV INTE GOD TON, VI TÄNKER FUCKING SKRIKA TILLS NI HÖR snart har överskridit en miljon. Och jag tänker fortsätta skriva det. Jag tänker fortsätta länka till den där grymma texten om god ton som finns på politism.se, jag tänker fortsätta skriva LÄMNA FORUMET OM DET INTE BEHAGAR, och jag vill här och nu inbjuda alla som är intresserade att gå med i vårt forum och delta i intersektionell diskussion och pepp. De vita snöbollskreatörerna är kickade/har gått ur gruppen, och vi behöver täppa igen med mer färg.

Och ett litet erkännande; precis så här knäpp blev jag av att  miljontals gånger behöva utbilda alla Kränkta Vita:     2

 

 

 

 

Sara HomandSara Homand. Blev antagen till Biskops-Arnö författarskola, men fick aldrig brevet från Hogwarts. Gråter över detta än. Skriver. Fotograferar. Gör film. Skapar ljuv musik. Dansar. Kompromissar aldrig. Går att kontakta på Instagram (hitchkas) eller Facebook (gissa namnet).

4 kommentarer på “NO WHITE PEOPLE WEEK

 1. Skitbra initiativ! Så jävla pepp!
  Det som kan bli lite problematiskt är vart en ska dra gränsen som rasifierad. Jag är t.ex. halvchilenare och blir utsatt för rasism då och då. Det händer vartannat år att jag blir kallad för t.ex. svartskalle eller blatte. Sedan vet jag inte vad vita bovärdar, arbetsgivare, snutar eller medtrafikanter i kollektivtrafiken tycker och tänker om mig. Men jag kan knappast påstå att jag alls blir utsatt för lika mycket rasism som någon med somaliskt eller romskt ursprung. Hur gör ni bedömningen för vem som får vara med i seperatismen?

 2. Hejhej!
  Vad heter forumet? Skulle gärna vilja bli medlem och ta del av vad andra människor säger, hur de tänker. (Inte de vita kränkta alltså, tycker idéen med No white people week är awesome)

  Ha det fint!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

 • svordomar och obscena ord
 • kommersiella budskap
 • personliga påhopp
 • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
 • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!