Polisens svek- Ingen frågar vad som har hänt

polisen

I onsdags sände Uppdrag Granskning ett avsnitt som handlade om Husbyhändelserna. Programmet skildrade dels polisens insatser men lyfte även upp ett skrämmande perspektiv: Människors låga förtroende för polisen. Människor som löser situationer själva då de hamnar i knipa. De kontaktar inte polisen.

Lördagen den 17 maj och natten till den 18e maj 2014 inträffade något som fick mig att sympatisera med de personer som väljer att utesluta polisen vid knipa.

Jönköping. Nattklubben heter Centrum. En kvinna i sällskap av en manlig vän går upp för trapporna och är på väg ut ur klubben. Två okända män går bakom henne, varav en av dessa väljer att ta sig friheten och sexuellt ofreda kvinnan som är på väg upp för trappan. Kvinnan blir chockad medan hennes manliga vän markerar att detta inte är okej. ”Va fan gör du?”, frågar han. ”Rör inte henne!”. Ett bråk uppstår men hinner inte eskalera då polisen och vakter ingriper direkt. Man vill behålla lugnet i nattklubben och lyckas. Men ingen frågar vad som har hänt.

Kvinnan brottas ner på marken av polis och väktare. Hennes vän brottas ner på marken av polis och väktare.  En vän till dem kommer fram och frågar varför polisen har tagit hans kompisar.  Det leder till att han själv blir gripen av polisen.

Ingen frågar vad som har hänt.

Kvinnan vill att polisen ska släppa vännen till dem som inte ens är inblandad i händelsen. Hon blir hotad med att även hon ska bli inkastad i en cell och få ligga på en kall madrass- ”Kul va?”- frågar polisen.

Ingen frågar vad som har hänt.

Kvinnans två vänner grips och kastas in i en polisbil. En kvinna har blivit sexuellt ofredad och gärningsmannen går fri.

Kvinnan råkade vara på fel plats vid fel tillfälle. En situation uppstod. Hon blev sexuellt ofredad, de som försökte hjälpa henne blev gripna av polisen, hon blev hotad av polisen som även ville gripa henne.

Ingen frågar vad som har hänt.

Sedan flera år tillbaka har Västra storgatan i Jönköping varit bemannad med flertalet poliser under helgerna. Många ungdomar vistas här under nattetid och polisen finns alltid där, alltid redo och alltid på plats. Vår trygghet.

Det uppstod många känslor den natten. I synnerhet för kvinnan. Hon kände skam, rädsla, orättvisa, maktlöshet- men hon kände sig inte trygg. Kan jag sympatisera med de människor som väljer att lösa problem på egen hand och utesluter polisen?  Hade frågan ställts till mig för en vecka sedan hade jag svarat: ”Nej, inte riktigt .” Idag svarar jag tveklöst: ”Ja! Jag förstår dem!”

Jag är inte ute efter att skuldbelägga alla poliser i Jönköping. Jag vill upplysa händelsen och få er att förstå relevansen av att faktiskt vara en trygghet för människor.

Polisen utgör en av de viktigaste rollerna i vårt samhälle. Dom har en oerhört betydelsefull uppgift. Vi skulle aldrig klara oss utan dom. Vi behöver dom. Jag förstår att polisen måste behålla lugnet i staden och att de tar sitt jobb på allvar. Men jag försöker spåra rättvisa i det som faktiskt inträffade. En tjej blev sexuellt ofredad och det rann ut i sanden. Lugnet skulle behållas. Ett brott begicks och föstes under mattan. Ingen frågade vad som hade hänt.

Vill man gripa människor för att behålla lugnet i staden: Gör det! Men grip alla inblandade och red ut situationen. Låt inte befolkningen bli behandlade på ett sätt som får dem att känna sig maktlösa, värdelösa och små. För det är här situationen blir personlig och förtroendet för polisen börjar brista. Det är här människor börjar se polisen som en motpol. Polisen anses inte vara där för oss-utan mot oss. Ge inte näring åt denna syn! Låt den inte etableras i samhället! Polisen ska vara vår trygghet, natten till den 18e maj agerade man inte som det. Ingen frågade vad som hade hänt. Man svek oss. Hur ska vi leva i ett samhälle där de som ska värna om vår trygghet sviker oss?

/Mariana

 

En kommentar på “Polisens svek- Ingen frågar vad som har hänt

  1. Var med om en nästan identisk händelse förra året. Denna gång på en klubb i London. Polisbrutalitet och deras maktmissbruk är ett globalt problem och verkligen inte ok någonstans. Det trista är att när man påpekar det så tror inte folk på en. Jag har blivit tillsagd att det bara är ’problembarn’ och kriminella som har problem med polisen, samtliga av de som sagt det har varit vita.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

  • svordomar och obscena ord
  • kommersiella budskap
  • personliga påhopp
  • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
  • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!