PRESSMEDDELANDE 1 aug 2014

Vi ställer in vår medverkan i Stockholm Pride i solidaritet med organisationen Intersectional People of Colour,IPOC, som inte tilläts hålla en separatistisk workshop för rasifierade på Pride.

Idag skulle ett samtal om separatism som verktyg för antirasistiskt arbete hållas på Stockholm Pride. Bakom samtalet står FAGS, Feminist Art Gallery Solidarity, TRYCK och Rummet, tre grupper som använder olika former av separatism som metod i sin organisering.

Vi har valt att ställa in samtalet i solidaritet med organisationen Intersectional People of Colour, IPOC, som på Pride inte tilläts hålla en separatistisk workshop för personer som rasifieras. Anledningen Stockholm Pride gav till detta var att Pride inte vill locka till sig Sverigedemokraternas uppmärksamhet.

Vi tycker det är fel av Stockholm Pride att låta Sverigedemokraterna sätta agendan för vilka metoder och former våra samtal och kamper tar. Stockholm Pride borde fokusera på att göra festivalen trygg för de som utsätts för rasism istället för att rätta sig efter ett parti som för en rasistisk och hbtq-fientlig politik.

Separatistiska rum har varit otroligt viktiga för många rättighetsrörelser genom historien för att skapa andningsutrymme, tolkningsföreträde och trygghet i tider och på platser som inte erbjuder det. Hbtq-rörelsen är särskilt en rörelse som organiserat sig och fortfarande organiserar sig genom separatistiska rum. Att Stockholm Pride inte stödjer behovet av separatism när hbtq-personer som rasifieras uttrycker det är inte bara osolidariskt utan tyvärr även ett eko av de vithetsnormer som råder inom hbtq-världen.

På grund av vad som hänt känns det viktigare än någonsin att prata om separatism och vi kommer göra det, men inte på Pride.

I solidaritet,
FAGS www.fags.se
Rummet www.rummets.se
TRYCK www.tryck.org

 

IPOCs blogg där de skriver om Prides bemötande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

  • svordomar och obscena ord
  • kommersiella budskap
  • personliga påhopp
  • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
  • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!