Sverige: gå ut ur Mos Maiorum

varning

av Vanessa Berhe

För några veckor sedan tog min yngsta farbror den farofyllda båtresan över Medelhavet. Han är bara en av 4000 personer som varje månad flyr mitt hemland Eritrea. I veckan har det gått ett år sedan katastrofen utanför Lampedusa, där 369 flyktingar miste sina liv. Många av flyktingarna som var ombord på den båten hade vandrat genom öknar, blivit kidnappade för att sedan bli utpressade, torterade och våldtagna innan de lyckats bli fria och samla ihop sina sista pengar till vad de trodde sig skulle vara den sista delen i deras långa resa mot trygghet.

Idag, måndag, drar Mos Maiorum igång. Det är en EU-satsning där man aktivt ska jaga papperslösa inom Schengenområdet för att kartlägga och sedan förstöra de enda vägarna som flyktingar i nuläget kan använda sig av för att nå Europa.

De flyktingar som lyckas ta sig till Europa har inte bara flytt förtryck, förföljelse och krig, men har också varit tvungna att ta sig igenom ett helvete för att nå hit. Det finns ett desperat behov av att skapa av lagliga vägar till Europa, men det är inget man väljer att satsa på. Tvärtom.

EU:s nuvarande migrationspolitik är varken human eller hållbar. Det är på grund av den som ansvaret för en stor andel av alla flyktingar har hamnat i Italien. Det är också troligtvis det som är anledningen till att Italien genom sitt ordförandeskap i EU väljer att dra igång det här livsfarliga projektet. Ett projekt som Sverige nu frivilligt väljer att delta i.

Min farbror klarade resan till Italien, men jag glömmer aldrig just min lillebrors rädsla under de dagarna vi väntade på att få bekräftelse på att han levde.  Situationen visade mig att det har uppstått en livsfarlig spricka mellan oss som lever av konsekvensen av politiken som förs, och beslutsfattarna som ser på migration och migrationspolitik på ett statistiskt och sterilt sätt.

Jag önskar att våra beslutsfattare i Europa och i Sverige försökte förstå rädslan det innebär att lämna allting bakom sig, och att med livet och hoppet som enda bagage ta sig an resan mot ett annat, tryggare liv. Det är en resa som nu istället verkar sakna destination, som inte alls leder till tryggheten – och som orsakar en rädsla som från och med idag bara kommer att öka när man trappar upp jakten på flyktingar och behandlar dem som kriminella.

Sverige, gå genast ur denna aktion. Kärleken till våra medmänniskor är vad som håller ihop en demokrati. I takt med att delar av vår värld rasar i krig och att muren runt Europa byggs högre är behovet av vår solidaritet starkare än någonsin.  Glöm inte att den som flyr inte har något val.

Ingen människa kan någonsin vara illegal. 

 

 

vanessa

Vanessa Berhe är en artonårig gymnasieelev som är engagerad i att uppmärksamma och motverka kidnappningarna av flyktingar i Sinaiöknen. Hon är också grundare av människorättsorganisationen OneDay Seyoum, som jobbar för att frige den eritreanska journalisten och samvetsfången Seyoum Tsehaye.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

  • svordomar och obscena ord
  • kommersiella budskap
  • personliga påhopp
  • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
  • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!