Tre sätt att INTE behandla ett geni på

chim Geniet ifråga.

Göteborg, nu SKÄMS jag för dig.

Jag tipsade häromveckan på Rummets facebooksida att Chimamanda Ngozi Adichie skulle komma till Göteborgs internationella författarscen i samband med Göteborgs filmfestival vilket var IDAG!

För den som inte vet vem hon är så är det såhär i korthet: författare som bland annat skrivit boken En halv gul sol som nu filmatiserats. Förekommer i Beyoncés ”Flawless” efter ett briljant TED-talk som klippts ut och mixats in i låten.

När man då har finbesök under filmfestivalen så hade man ju kunnat hoppas att Göteborg kunde skärpt sig lite och inte visat sig från denna sida i obekvämlighetssinnessjukhet där man vill sjunka rakt ned genom ABF-lokalens golv. Vi pratar sippra ned genom golvplankorna, så generad var jag över hur folk betedde sig.

1. När Chimamanda får sin första fråga SKRIKER en person precis när hon ska svara. Vad skriker den? Jo: URSÄKTA FINNS DET NÅGOT SÄTT ATT HÖJA VOLYMEN PÅ FÖR JAG HÖR INTE. Sedan skriker folk TRE GÅNGER att det är dåligt ljud. Vem skriker på en föreläsning att det är dåligt ljud? Vem kan med att avbryta Chimamanda Ngozi Adichie? Jo, Göteborgarna.

2. Intervjuaren konstaterar att det är ett starkt år för afrikansk film med tanke på filmen 12 Years a Slave och Last Stop Fruitvale Station. ”Varför är det så, tror du Chimamanda?” varpå Chimamanda svarar ”vill du att jag ska svara på varför det görs filmer med svarta i?” *uppfinner ett nytt ord som beskriver den mest tryckta stämningen som någonsin uppstått i ABF-sammanhang*

3. Personen som intervjuar fortsätter med att konstatera att Enid Blytons ”Vi Fem” är brats men även att filmatiseringen av boken En halv gul sol är som en ”afrikansk Gone With the Wind”. EN AFRIKANSK GONE WITH THE WIND.

Bubblare: Tre ”ABF-gubbar i allmänhet” på rad under frågestunden (REALLY FINNS NI FORTFARANDE), intervjuarens tankar om Biafrakriget (”we mostly saw pictures of black children with famin”), när intervjuaren bad Chimamanda ”eat the mic” för att det var så dåligt ljud i lokalen.

:(

Göteborg. Jag skäms å dina vägnar.

7 kommentarer på “Tre sätt att INTE behandla ett geni på

  1. Pingback: Pinsam stämning (gästbloggare) « La Jennifer

  2. Eller hur! Det var pinsamt bortom pinsamt. Kan dock tycka det är värre att hålla i en föreläsning som denna och inte kolla innan att ljudet är ok och fixa så att de hundratals åhörarna inte behöver se privat skrivbordsbild, mejlkonversation, facebook etc. när någon som står för att fixa illustrerande bakgrundsbild plus videoklipp klickar runt på sin dator vars skärm blåsts upp bioduksstort i scenens bakgrund.. än att påtala att ljudet är kasst – för det var det. Avbryta Chimamanda – naturligtvis inte ok. Men att inte ha fungerande ljud så att geniet knappt hörs är verkligen inte heller ok. Å andra sidan var det kanske en bra illustration av hela arrangemanget. Ogenomtänkt, plumpt och pinsamt. När det hade kunnit bli hur bra som helst.

  3. Instämmer, men å andra sidan ska Chimamanda ha cred för hur cool hon var med situationen. Inspirerande i sig och hon lyckades ju säga en hel del intressant trots allt så jag är glad för att jag var där!

  4. Pingback: Jag tänker på mitt hår | Falskheten

  5. Bra poänger. Men vad är det märkliga med att likna En halv gul sol vid en afrikansk Gone with the wind? Två definierande romaner/filmer om ett definierande krig, no?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

  • svordomar och obscena ord
  • kommersiella budskap
  • personliga påhopp
  • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
  • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!