Bortom regnbågen

Britain Russia Sochi Protest

Regnbågsflaggan skaver. Den stolta som syns på klistermärken, kavajslag och naglar, som ett stöd för våra hbtq-kamraters rätt att existera och älska fritt i Ryssland. Flaggan som strider, fuckar upp normerna och sprider ett hopp om att något bättre väntar bortom regnbågen. Den som påminner om att vi finns och bär vidare på en historia av motstånd, som nu riktas mot Vladimir Putin.
I en förhoppning om ändring, bättring, något som ska göra det lättare att andas i Ryssland.

Regnbågsflaggan, som nu även används som en bricka i ett politiskt spel.

Ett spel där det hittills lyckosammaste draget gjorts av Barack Obama, som avancerat genom att retirera. Genom att avstå från att närvara under vinterspelen och istället låta idrottsstjärnor som även är hbtq-personer ta han plats i Sotji. Vinter-OS 2014 är en del av Vladimir Putins propagandamaskin som Obama-administrationen lyckats utnyttja till sin egen fördel. För som om vi inte kan hålla två tankar i huvudet samtidigt framstår USA och Barack Obama just nu som den röst i världen med det moraliska försprånget, den röst som värnar om mänskliga rättigheter. USA, landet där homo- och transfobin är ljudlig i de politiska rummen, där samkönade par inte kan räkna med att få gifta sig och där transsexuellas möjlighet att korrigera sina kroppar beror på plånboken. Väst och Barack Obama målas upp som östs och Vladimir Putins moraliska motvikt.

Det är inte första gången det sker. Hbtq-personer har tidigare utnyttjats av politiker som försökt vinna förtroende och dölja sina människorättsvidriga handlingar bakom en fasad av hbtq-rättigheter. Något som ofta möjliggörs genom föreställningen om att den vita västvärlden står fast förankrad i värderingar som frihet och jämlikhet, i kontrast till den övriga världen som anses moraliskt underutvecklad.

Somliga, som det högerextrema Frihetspartiet i Nederländerna, har framgångsrikt använt sig av denna politik. De målar upp sin fiende som ett hot mot hbtq-personer för att själva framstå i bättre dager, ett fenomen som kallas för pinkwashing. Hos Frihetspartiet har detta exemplifierats via dess ledare Geert Wilders som sagt att: ”Muslimer är intoleranta mot homosexuella, och vi bör vara intoleranta mot de intoleranta”.
I Sverige har det rasistiska partiet Sverigedemokraterna och dess ledare Jimmie Åkesson försökt sig på detta grepp när han i samband med Pridefestivalen i Stockholm 2010 sa, ”Vi är det enda parti som tar islamiseringsfrågan på allvar. Islamiseringen är ett hot mot sexuella minoriteter.” Att sedan båda dessa partiers syn på hbtq-flyktingar är under all kritik står osagt. Även att Sverigedemokraterna motsatt sig samkönat äktenskap, samkönade pars rätt att adoptera och att hbt-personer skaffar barn genom assisterad befruktning. Pinkwashing handlar om att associeras med en moral, försvarandet av hbtq-personers rättigheter, samtidigt som man för en politik som kränker andra grupper. Ofta hbtq-personer själva som inte har det rätta medborgarskapet.

Under vinter-OS i Sotji använder sig nu Obama-administrationen av regnbågsflaggan som en ridå som döljer USAs dagliga brott mot de mänskliga rättigheterna. I den orangea färgen som står för helande döljs de av världen alltmer bortglömda fångarna på Guantanamo. Den röda färgen som står för liv, kamouflerar de tusentals dödsoffer för USAs eskalerande krig i Afghanistan. Det gula som står för solen avskärmar ljuset från att skina på de människor som avrättas i USA. Grönt, som representerar naturen, mörkar USAs återkommande övertramp på dess ursprungsfolk. I det blåa fältet för harmoni skyms drönarattackerna i Jemen. I det lila som står för anden glöms de miljontals människor som aldrig fått upprättelse för USAs brott i såväl historien som idag.

Att äga moralen är en del av att tillskansa sig makten. Regnbågsflaggan under Vinter-OS i Sotji är en liten spelbricka bland flera på den världspolitiska arenan. En spelplan så enorm, att det är svårt att se det perfekta draget.

3 kommentarer på “Bortom regnbågen

 1. Jag älskade denna artikeln, verkligen tyckte det var kul att se att någon hade kommit i samma tankebanor som jag själv. Tack för din analys Mireya!
  Jag kom själv att tänka på svensk pinkwashing igår när jag såg status på facebook om ”Live And Let Love” där folk gav ryska nationalsången HBTQ stöttande text. Det här indirekta stödet: istället för att sätta sig in i situationen genom att läsa den information som ges ut av t.ex. Russian LGBT Network (http://lgbtnet.ru/en) så målar vi om övergångsställen och projicerar prideflaggan på ambassader. Jag tycker sådant indirekt stöd handlar mer om att västerländska människor ska känna sig försäkrade om sin egen moraliska godhet (här stöttar vi HBTQ människor Putin, fuck you, have a Pride Flag!) än att faktiskt hjälpa till, vare sig i Ryssland eller HBTQ människors situation i Sverige. Homonationalismen i det hela stör mig, utnyttjandet av HBTQ människors rättigheter för att måla upp Sverige som jämlikt och tolerant samtidigt som HBTQ-flyktingar deporteras, afrofobirapporten klarlägger den enorma effekten rasism har på icke-vita svenskar och hela förra året har klargjort just hur stark rasistiska institutioner och strukturer är i Sverige. Kommer Sotji utnyttjas för att bygga upp den falnade ”Svenska Exceptionalismen”? Några som har några åsikter?
  Hursom, sorry om jag upprepade mycket vad Mireya sa: även om jag tycker spotlight ska riktas mot USA är det också viktigt att analysera hela västvärldens respons, och jag började med Sveriges.

 2. Tack så mycket för denna artikel. Håller med fullständigt, det de göra är genomruttet. Det är inte så att de skyddar hbtq-personers rättigheter helhjärtat, det finns alltid en agenda bakom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

 • svordomar och obscena ord
 • kommersiella budskap
 • personliga påhopp
 • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
 • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!