Årets ord är ”ansvarsutkrävande”

Av Rashid Musa.2745602477

Valrörelsen har officiellt dragit igång och man pratar redan om ett supervalår. Som ett medeltida slagfält har partierna förberett sina valkampanjer noga där man strategiskt satsar hundratusentals kronor för att övertyga det svenska (läs vita) folket om varför man ska rösta just på dem. För majoritetssamhället är valrörelsen något man ofta ser fram emot. En tid då man är politisk engagerad, följer debatterna och vill vara med för att påverka samhällsutvecklingen. Dock som icke-vit och dessutom muslim är jag inte lika entusiastisk. För jag kan inte riktigt bestämma mig för vad som gör ondast. Är det kängorna från de högerextrema krafterna eller kravpiskan från de övriga partierna?

Var fjärde år blir vi påminda från våra politiker att icke-vita personer är problem som måste åtgärdas med att införa bland annat medborgarkontrakt ”för att efterleva svenska skyldigheter, rättigheter och värderingar”, språktest för att få svenskt medborgarskap, tvångsundersökning av minderåriga flickor för att nämna några. Piskrappen från kolonialismen är fortfarande färska och ärren från våra förfäders ryggar har vi med oss i våra själar. Men det hindrar tyvärr inte de etablerade partierna från att driva en (o)medveten populistisk strategi för att vinna de vita väljarna på bekostnad av våra rasifierade kroppar. En strategi som också blir ytterligare en tegelsten i byggandet av en rasistisk borg. Malcolm X pratade om en republikans varg och en demokratisk räv – idag springer många av oss bort från Alliansen (vargen) för att söka tröst hos den rödgröna röran (räven).

Vi har nu inlett ett år då politiska partier kommer att vallfärda till våra segregerade förorter veckan innan valet när de vita väljarna är säkrade. Vi kommer att få höra alla möjliga vallöften. Det är nu vi måste få en politisk mognad där vi ställer oss i opposition mot makten oavsett vilka som kommer att regera landet. Våra gemensamma intressen är permanenta och det är på sin tid att vi säger ifrån och att vi inte accepterar den rasistiska diskursen som normaliseras under valtider. Ansvarsutkrävande är årets ord. Börja kräva dina rättigheter från makten för det är ingen annan som kommer att göra det åt dig.

By any means necessary.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

  • svordomar och obscena ord
  • kommersiella budskap
  • personliga påhopp
  • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
  • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!