De tar russinen ur kakan så att säga.

5b8d01f7d47141d7_vogue_africa1Något som gör mig så trött är den här idén som vissa vita kvinnor har att de per automatik är antirasister för att de ligger med svarta människor. Jag vill bara skrika åt dem ”Lyssna på mig, du kan till och med vara rasist och samtidigt vara gift med en svart människa och ha ett mixat barn!” Jag vet så himla många kvinnor som ”föredrar” svarta män, inget fel med det. Jag lägger inga värderingar i människors preferenser. Men att tro att det faktum att de lustar efter svarta män gör dem fria från fördomar och rasistiska åsikter är helt uppåt väggarna.
Om vi ska hårdra det så skulle en kunna säga att det finns två kategorier av just denna kvinna. På en sidan har vi dem som kör med full on kulturell appropriering . De tävlar med väninnorna vem som kan laga mest afrikanska maträtter, blandar in wolof(eller annat språk) när de pratar med sina svenska väninnor, klär sig gärna i afrikanska traditionella kläder, kallar Afrika eller deras partners land för ”deras” land. Jag har till och med sett vita kvinnor som kallar sig för African Queen eller Mama Africa, Vad kulturell appropriering innebär är att en person som tillhör en viss kulturell grupp använder sig av uttryck som är förknippade med en annan grupp. Som i detta fall när vita människor väljer att använda sig att av svart kultur. Att använda sig av begreppet kulturell appropiering för att problematisera maktskillnaden mellan kulturer visar hur vita personer tar makt ifrån de kulturer som inte är lika privilegierade som den västerländska genom att göra om andra kulturers tillskrivna egenskaper och materiella delar till en del av den vita västerländska kulturen, och därigenom plundrar och urvattnar andra kulturers innehåll. De tar russinen ur kakan så att säga. Dessa kvinnor upplever att de får positiv uppmärksamhet för sin kunskap och sitt mod, medan svarta kvinnor, om något, får negativ uppmärksamhet för att upprätthålla sin kultur i det svenska samhället, genom fördomar och antaganden. Medan de vita kvinnorna ändå har sina vita privilegier som grund och slipper detta.

Sen har vi de kvinnorna som inte har något intresse alls av den afrikanska kulturen och enbart är ute efter den svarta mannens kropp. I denna grupp speciellt så upplever jag att det finns ett stort förakt för svarta människor, iom att det inte är personen i sig de är ute efter, utan just den svarta kroppen med alla myter och spännande tabun det innebär.
Ett exempel på detta förakt är när jag för 4 veckor sedan befann mig i Gambia och hade jag ett samtal med en brittisk kvinna som beklagade sig över hur tufft det är att inte kunna föra ett intellektuellt samtal med sin gambiske man. Jag var inte förvånad, jag har hört det så många gånger tidigare. Att svarta män skulle vara ointelligenta och tröga. Men däremot snygga att titta på och häftiga att ligga med. Sen ger de även vackra barn. Jag känner en kvinna som hotade sin man under hela deras förhållande att hon inte skulle fixa hans svenska uppehållstillstånd om han inte gjorde som hon ville. Han blev behandlad som en slav där hon viftade hans uppehälle och trygghet framför honom som ett bevis på hennes maktposition. Jag fattar inte hur en inte kan se maktskillnaden i dessa förhållanden, och hur ett sådant förhållande skulle vara ett bevis på antirasism?

6 kommentarer på “De tar russinen ur kakan så att säga.

 1. Väldigt bra skrivet! Mest absurt blir det när dessa kvinnor är uttalade feminister. Jag upplever att det som uppfattar som ett jämställt förhållande i själva verket är i högsta grad ojämställt förhållande där kvinnan sitter på all makt och på grund av sin maktposition, som vit och som t ex sv medborgare väljer att hunsa med sin partner. Kan vara vill man inte se denna position för att det smärtar för mycket se eller komma till insikt om hur internaliserad rasismen och kolonialismen är hos en själv.

  Sen upplever jag att det finns en ytterligare kategori och det är välutbildade, intellektuella, uttalat antirasistiska kvinnor som kanske inte sysslar fullt så mycket med kulturell appropriering som du nämner i din text, men som till varje pris vill ha en afrikansk partner för att på något sätt bevisa för omvärlden precis hur mycket antirasister dom är, just för att omgivningen aldrig ska kunna anklaga dem för att vara det, För hur skulle dom kunna vara det, dom har ju en rasifierad partner?

 2. alltså jag läste denna och kände bara, ja!!!! TACK för att du lägger upp det så bra. tror alla med afrikansk bakgrund har upplevt detta (riktat mot sig själv eller andra), och det vidrigaste är att det är så himla svåååårt att få dem att fatta vad det sjuka i deras beteende. de har redan bestämt sig att det är alla andra som är rasister eftersom det ser något problematiskt i att tråna efter en viss hudfärg.

 3. Afrikaner har självklart tolkningsföreträde när det kommer till sin egen kultur, och det är viktigt att införskaffa sig rätten till sin kultur och identitet innan andra börjar göra det. Att ha en sådan ytlig tävling som beskrivs i texten är förstås inte okej, men hur tycker du vita bör förhålla sig till den afrikanska kulturen?

 4. Det första jag kommer att tänka på när jag läser det här är vita snubbar… T.ex en ganska grovt rasistisk snubbe som typ trodde att hans rasism bara magiskt försvann om han låg med lite rasifierade brudar. Eller den ”schyssta snubben” som under en dejt kläcker ur sig att han gillar exotiska kvinnor…

  Det andra jag kommer att tänka på är faktiskt min egen mamma :/

 5. Så himla sant. Har träffat på allt för många men alla tror att jag driver med dem när jag pratar om det. Det är riktigt skumt att se hur människor inte kan se rasifiering som en stor komponent i det förtryck som är så himla vanligt, eller hur en vit kvinna har makt över en svart man enbart på grund av sin egen vithet. Tack för ett bra inlägg.

 6. tack för inlägget. börjar faktiskt bli väldigt irriterad på vita kvinnor som beter sig på ett sådant sett.
  Stör mig så oerhört.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

 • svordomar och obscena ord
 • kommersiella budskap
 • personliga påhopp
 • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
 • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!