Du har rätt att bli arg

tumblr_md2y2ptOad1qggwnvo1_1280Kära syster och broder

För ett par månader sedan började jag följa ”Humans of New York” på nätet och i sociala medier. Dagligen lägger de upp bilder på New York-bor och publicerar små berättelser om deras liv, yrken, drömmar, rädslor och allt annat man kan tänka sig en människa bär på. En ung kvinna som satt på en parkbänk i vårsolen berättade om att hon skulle presentera sin avhandling. Den handlar om hur det är att vara som svart man i USA. Efter hundratals intervjuer med svarta män i olika åldrar kunde hon se ett olyckligt mönster. Alltför många av de som blev intervjuade skyllde på sig själva när de nekades jobb eller utbildning. Detta olyckliga mönster kan jag också finna bland våra unga bröder och systrar ute i våra förorter.

Jag har haft äran att blogga på Rummet och idag är min sista dag som bloggare. Innan jag slutar vill jag att ni tar med er dessa ord:

Det är inte ditt fel att det finns strukturell rasism som hindrar dig att få ett arbete som du förtjänar.
Det är inte ditt fel att du inte har fått en likvärdig utbildning som vita barn.
Det är inte ditt fel att du lever i segregation.
Det är inte ditt fel att du misstänkliggörs och blir rasprofilerad av polisen.
Det är inte ditt fel att du demoniseras i våra medier.
Det är inte ditt fel att vi har en global uppvärmning.
Det är inte ditt fel att vi har en finanskris.

Det är helt enkelt inte ditt fel. Du är ett offer för ett system som behandlar människor olika. Men var inte ledsen över situationen utan bli förbannad. Du har all rätt att bli förbannad över det systematiska övergreppen som sker mot våra kroppar. Glöm inte att du är en del av den globala antikoloniala rörelsen. Var stolt över din historia som är fylld med människor som riskerade sina liv för vi skulle få det lite bättre. Och börja kämpa för våra barn och barnbarn för att ge de ett bättre liv. Vid detta ögonblick skrivs en historia och det gäller att vara på rätt sida av historien. Varje dag är en kamp och kampen fortsätter.

Din broder
Rashid Musa

Följ Rashid på twitter: där twittrar han under namnet @Rashid_Musa
Bild tagen från Humans of New York.

3 kommentarer på “Du har rätt att bli arg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

  • svordomar och obscena ord
  • kommersiella budskap
  • personliga påhopp
  • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
  • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!