I kölvattnet av kriget mot terrorismen

barack-obama-640x426

Världen förändrades för gott efter terrorattackerna mot World Trade Center och Pentagon den 11 september 2001. Den förre presidenten i USA, George W Bush, förklarade ett krig mot terrorismen. Framför den amerikanska kongressen talade Bush inte bara till nationen men också till hela världen och sade: Antingen är ni med oss, eller så är ni med terroristerna. Världens länder valde sida i kampen mot terrorismen och det gjorde även Sverige. Inte bara genom att skicka trupper till Afghanistan men samarbetet mellan Sverige och USA blev mycket djupare än så.

I den globala kampen mot terrorism har den svenska underrättelsetjänsten blivit FBI och CIA:s förlängda arm. Tydligaste exemplen är när den förra regeringen klubbade igenom nya antiterrorlagar, likt US Patriot Act, som skulle ge både rättsväsendet och polisen mer befogenheter att bekämpa terrorism. Och när den nuvarande regeringen beställde handlingsplaner mot det som kallas för våldsbejakande islamism och radikalisering. Att kriget fjärrstyrs från Washington borde inte förvåna någon idag. Men vad har kampen mot terrorism och extremism resulterat till idag? Vilka faller innanför ramen för våldsbejakande islamist? Och vad innebär att någon ”radikaliseras”?

Om man utgår ifrån regeringens handlingsplaner mot våldsbejakande extremism och rapporten ”Hot mot demokrati och värdegrund – en lägesbild från Malmö” som regeringen tog fram, så krävs det inte mycket för svenska muslimer att klassificeras som ”radikal” och därmed bli en säkerhetsrisk. Om du som ung svensk muslim är emot utländska trupper i länder där det finns en muslimsk majoritet och om du tycker att ledarna i dessa länder är korrupta och inte lever upp till de sanna islamiska principerna, så är du per definition en säkerhetsrisk. Om du dessutom börja odla skägg, besöker moskén regelbundet och tittar på utländska Tv-kanaler som Al-Jazira, ja då är du en tickande bomb. Handlingsplanerna mot våldsbejakande islamism handlar inte om att bekämpa våldsverkare utan de handlar snarare om att kriminalisera vissa åsikter och tankar som gå i polemik med amerikansk utrikespolitik. Dessa vaga och rasistiska definitioner förstärker Europas koloniala arv om ”muslimen” som det stora hotet till västerländsk demokrati, yttrandefrihet och säkerhet.

Därför har en massiv övervakningsinsats inletts där man ständigt övervakar moskéer, församlingar, muslimska föreningar och även enskilda individer. Jag vill påminna er att övervakningen sker utifrån de definitioner jag nämnde tidigare och det rör sig bara om misstankar. Vi vet också att säkerhetspolisen brukar kontakta personer för att vilja samarbeta med dem. De kallar det för frivilliga samtal men dessa samtal har visat sig vara ofrivilliga. Om personen väljer att neka ett samarbete kan de göra livet svårare för en. Ett tydligt exempel är när en man blev inkallad på ett så kallat (o)frivilligt samtal med säkerhetspolisen. Han var aktiv i den lokala församlingen i en mellanstor stad i Sverige. SÄPO ville att mannen skulle bland annat dela med sig medlemsregistren över församlingen och arbeta som infiltratör. Han gick inte med på samarbetet och det skulle visa sig få sina konsekvenser. Mannen gick på en utbildning av Arbetsförmedlingen som sedan skulle leda till ett jobb på en flygplats. Men när mannen blev klar med utbildningen fick han inget jobb då arbetsgivaren hänvisade honom till SÄPO.

Kriget mot terrorn har resulterat i dödsoffer, tortyr i hemliga fängelser, dagliga drönarattacker som har lett till en moralisk förskjutning i krigets regler och personer som olagligt frihetsberövas från olika delar av världen på väldigt lösa grunder, för att sedan häkta de för terrorrelaterade brott utan rättegångar. Men det har också resulterat till militarisering av förorten, muslimer som avhumaniseras i media och grundläggande rättigheter som åsidosätts. Det har också skapat ett angiverisamhälle där svenska muslimer på olika sätt straffas om de inte väljer att samarbeta med säkerhetspolisen. Ett tillstånd där många svenska muslimer tar avstånd ifrån varandra har också skapats.

Den svenska rättsstaten urholkas från en samhällsgrupp som är marginaliserad och stigmatiserad. Därför är det väldigt viktigt att vi som antirasister är solidariska gentemot de som faller offer för kriget mot terrorn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

  • svordomar och obscena ord
  • kommersiella budskap
  • personliga påhopp
  • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
  • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!