Jane | flyktingarna.se

Mitt namn är Jane och jag är stolt över den jag är. Jag är från Kenya och jag är lesbisk. Jag är inte rädd för något eller någonting jag går igenom.

Jag kom till Sverige för att söka asyl den 13 juni 2012, nu har det gått över ett år utan att jag har mött rättvisa. I Kenya har min närmaste familj och min närmaste gemenskap tagit avstånd från mig. Jag har blivit utsatt för sexuellt våld och blivit misshandlad av polisen i Kenya tills dess att jag förlorade medvetandet. Under attacken var jag med min syster som inte visste vem jag var, hon visste bara att jag var en kärleksfull syster, inte lesbisk. Hon blev attackerad samtidigt som jag och fick allvarliga skador. Jag kunde inte göra något eftersom att jag var medvetslös, det var först när jag släpptes av polisen som jag fick reda på att hon hade dött av skadorna.

I Kenya är det olagligt att vara homosexuell och det har aldrig varit ett alternativ för mig att dölja den jag är, det är därför jag var tvungen att fly från mitt hemland. Jag fick hjälp av min chefs dotter att gömma mig, hon berättade att det smärtade henne att höra vad som hade hänt, hon berättade att hon också var lesbisk. Jag fick lova att inte berätta för någon. Via henne fick jag kontakt med en man som som hjälpte mig vidare och för att kunna lämna landet var jag tvungen att klä mig som en muslim.

När jag kom till Sverige försökte jag hitta organistioner som kunde hjälpa mig, men migrationsverket vägrade hjälpa till. Efter min första intervju fick jag en inbjudan till en andra intervju den 12 december 2012, min advokat sade att det skulle ta en timme, det tog 4 timmar. Den som intervjuade mig berättade att de hade bjudit in mig igen för att ”…personen som hanterade ditt fall inte gjorde det på ett korrekt sätt och har nu fått sparken”.

Efter att jag hade fått mitt första avslag var jag tvungen att gå upp i rätten där en advokat sade till mig ”du ser inte ut som en lesbisk person, trots att du säger att du är det” , då frågade jag advokaten hur en lesbisk person ser ut? Sedan frågade advokaten mig varför jag inte hade papper på att jag hade blivit arresterad men då undrade jag hur jag skulle ha kunnat begära ut papper från samma myndighet som attackerat mig och som fortfarande letar efter mig?

Det var också problem med språket ett problem som till och med domaren erkände som ett problem, migrationsverket skickar alla mina papper på svenska, det borde inte vara så svårt att få pappren på ett språk jag förstår. Jag fick ett brev idag men det är på svenska så jag måste vänta tills min vän kan hjälpa mig att förstå.

Migrationsverket har inte gett mig så mycket hjälp, jag fick ett boende där jag var tvungen att duscha i ett handfat. Jag får bara 1000 varannan vecka som skall räcka till allt, det räcker inte. Jag har astma och magproblem som ibland gör att jag måste röntgas, ett sådant besök kostar ungefär 300 kronor.

När jag tänker på allt jag har gått igenom och hur jag blir bemött i Sverige blir jag frustrerad och stressad. Varför skall jag lida såhär mycket? Jag flydde för att bli fri men blir bara mer och mer. Det finns en trygg plats och det är RFSL:s café i Sundsvall där jag känner mig bekväm, där vet andra vem jag är och vad jag gått igenom. De är verkligen bäst! Jag har svårt att uttrycka den kärlek vi känner för varandra.

När jag tänker på allt det här gör det ont, det smärtar mitt hjärta men jag är stolt över att vara den jag är.

Den här berättelsen publicerades först på Flyktingarna.se.

Inför varje publicering av en berättelse brottas vi på flyktingarna.se med de svårigheter detta innebär. Att berätta om sina asylskäl och sin asylprocess kan innebära risker. Detta informerar vi om. Vi använder ibland alias och tar bort uppgifter som kan medföra fara för någon som vi inte haft kontakt med. I övrigt är det upp till den som berättar att avgöra vad den vill berätta eller inte.

Kommentar av Flyktingarna.se

Migrationsverket har under flera år haft problem att bedöma asylskäl från homosexuella och bisexuella flyktingar, något som kritiserats av bland annat RFSL och Ingen människa är illegal. Regeringen skärpte i början av året kraven på Migrationsverket. Migrationsverket har inte funnit något annat råd än att nu utbilda särskilda HBT-experter.

Häromdagen kom en dom från EU-domstolen, som slog fast att risken att hamna i fängelse måste vägas in i asylbedömningarna. Dessutom underströks att det inte kan krävas att homosexuella personer döljer sin sexuella läggning. Det senare kan tyckas självklart men är något som Migrationsverket faktiskt fört fram i beslut.

Vi förbehåller oss rätten att fortsätta granska Migrationsverkets handläggning med kritiska ögon. Migrationsverket och Sverige har en hel del att leva upp till när det gäller mänskliga rättigheter för HBTQ-personer.

Vad säger politikerna?

”Sverige ska alltid beakta synpunkter, fakta och rekommendationer från UNHCR, Amnesty med flera i vårt arbete med en human och rättssäker migrationspolitik. Det är dock viktigt att vi själva som land gör en samlad bedömning av läget, samt att en asylprövning i Sverige alltid är individuell. I den specifika frågan tycker jag att lagen redan borde omfatta detta, sexualitet är en mänsklig rättighet och inget man vare sig borde behöva manifestera eller dölja.”

-Fredrik Lundh Sammeli, S, i ett svar till RFSL och RFSL Ungdom.

”Jag tycker att vi ska beakta de synpunkter som kommer från UNHCR, och vi ska alltid se över vad av det som kan tillämpas och göra situationen bättre i Sverige. Men från Folkpartiets sida finns det idag ännu inga förslag på att göra förändringar.”

-Hans Backman, FP, i ett svar till RFSL och RFSL Ungdom.

”Tillämpningen av lagstiftningen om uppehållstillstånd vid förföljelse på grund av kön eller sexuell läggning måste ses över så att kvinnors och HBT-personers asylskäl får den tyngd de bör ha.”

-Vänsterpartiet om sin flyktingpolitik.

”När de mänskliga rättigheterna försvagas i ett land är det ofta religiösa minoriteter och hbtq-personer som först börjar behandlas illa. Därför är det allvarligt att migrationsverket skickar tillbaka hbtq-flyktingar och religiösa minoriteter till sina ursprungsländer med motiveringen att de inte behöver visa öppet sin sexuella läggning eller religiösa inriktning.”

-Caroline Szyber, KD, i en intervju i Inblick.

Mer läsning

En kommentar på “Jane | flyktingarna.se

  1. Pingback: Tema: HBTQ-flyktingar | Rummet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

  • svordomar och obscena ord
  • kommersiella budskap
  • personliga påhopp
  • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
  • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!