KROSSA VITHETSNORMEN

Vårt samhälle styrs av en vithetsnorm. Kollar man på media och TV så syns vithetsnormen tydligt. Jag tittar ofta på TV och jag kan räkna på fingrarna hur många gånger jag har sett rasifierade personer som programledare eller reportrar. Eller i serier, filmer, böcker ya name it.  Ett annat exempel (av flera) som också visar vithetsnormen bra är när jag är ute och shoppar, så är det oftast svårt för mig att hitta en bra och billig foundation som passar min hudfärg, då den ‘’mörkaste’’ foundationen är fyra nyanser ljusare än min hudfärg. Samma gäller med hårprodukter, då jag måste handla från utländska butiker om jag ska hitta en produkt som ska passa mitt hår. Jag kan även se vithetsnormen då jag handlar strumpbyxor och färgen nude eller hudfärgat som det heter på svenska inte passar mig, för jag är inte vit.

*väntar på att någon ska kommentera detta inlägg med ”din gif är rasistisk mot vita”*

Är så trött på att logga in i tumblr och se hur 90% av min feed består av bilder på white people, och en sak som gör mig ännu mer irriterad är alla dessa white and pale tumblrs (det är endast bilder på vita personer) och dessa soft ghetto trenderna?!?!? Så trött på white people som inte kan se deras white privilege och ignorerar helt och hållet rasiferade personer. White people som vill använda n-ordet, twerka, kalla sig for soft ghetto, måla blackface, men som aldrig skulle vilja vara svarta. Du som vit kan måla ditt face svart sen ta bort och inte uppleva ett skit. Medan jag som ÄR svart upplever förtryck/rasism/motgångar bara för att jag är svart.  Nu är det säkert någon som sitter och tänker ”buhu vilket offer, gråt lite mer” JA, jag är ett offer, vi rasifierade är offer till det här jävla samhället som styrs av en vithetsnorm.

Skärmavbild 2014-02-20 kl. 18.25.16

Ni tycker att jag överdriver? well ta och sök på beautiful girls i google och så kolla vad det som kommer upp. Ju vitare du är, desto vackrare, ju mörkare, desto fulare. Samma sak ser man i mode och skönhetstidningar. Och det är många äckliga skönhetsföretag tjänar på detta genom att sälja krämer som fair and lovely. Det är en ansiktskräm som gör en ljusare, alltså bleker hyn och tyvärr så är den jättepopulär bland många rasifierade. Jag minns när vi bodde i Sudan, hur varenda tjej hade den krämen i deras väskor, det fanns inte en enda affär där den inte såldes. Tjejerna visste om hur farlig krämen är och trots att de fick utslag och sår i ansiktet så fortsatte de använde krämen, just för att bli ljusare.

Så det här säger jag till alla rasiferade där ute, stå på er! För tillsammans ska vi krossa den här vithetsnormen, vi ska protestera och uppmärksamma! Och till er white people take a step back for once, give a space och inse era privilegier!

(Det här var mitt sista inlägg här, tack för den här veckan och alla fina kommentarer. Ni kan följa mig på min vanliga blogg om ni är intresserade av att följa min resa då jag tar över världen!)

2 kommentarer på “KROSSA VITHETSNORMEN

  1. Håller med om mycket av det du skriver. Framförallt är det sjukt med den där krämer som folk använder. Ska även vara rätt populär i Asien.

    Men ditt argument med google har jag en synpunkt på. Google kan visa olika resultat beroende på varifrån du söker och vem du är. I min sökning dyker många av samma bilder som i din upp, men jag räknar ändå till 40% som skulle klassas som rasifierade (asiater, afrikaner, mellanöstern etc)

    Dock inga mörka svarta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

  • svordomar och obscena ord
  • kommersiella budskap
  • personliga påhopp
  • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
  • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!