ruhani =/= gandhi

Idag lämnar jag tonårslivet bakom mig, vilket känns skumt som fan då jag fortfarande känner mig som en töntig 15-åring. ”Grattis på födelsedagen Ruhani, nu får du betala för alla dina superdyra tandläkarbesök! :D”

ruhani bild 3

Jag har oturen att fylla år då alla mina vänner är antingen upptagna med att sommarjobba för lite extra cash eller så är de bortresta på lyxiga semesterresor. Men jag är nästan glad att jag fyller år just nu under sommaren då ingen kan komma, eftersom jag inte riktigt vet hur en firar sin födelsedag.

Minns ni de gulliga inbjudningskorten folk i ens klass brukade dela ut i grundskolan inför sin födelsedag? Jag fick aldrig ett sådant kort. Så varje gång jag är i en affär och passerar en massa inbjudningskort till födelsedagar och fester så blir den sexåriga Ruhani i mig lite förkrossad. Som liten förstod jag aldrig varför jag inte fick vara med.

De var kristna, jag var terrorist. De hämtade ostmackor till matsäcken medan jag hade ”det där äckliga som stinker”. Ingen ville hålla min hand när vi skulle gå två och två. ”Men jag vill inte, fröken. Ruhani har bruna händer, det kanske smutsar av sig!” eller nej, de sa inte ens mitt namn, för enligt de så hette jag Gandhi. Varför Gandhi? Den enda kopplingen mellan mig och Gandhi är vår hudfärg.

Saken är dock den att jag gick i en skola där majoriteten var rasifierade, inte vita. Men de var ljusare än jag och var därför automatiskt bättre än jag. Jag förstod aldrig varför de utsatte mig för allt skit som jag fick ta, men nu på senare år så har jag förstått. Det är internaliserad rasism. Något som finns inom de flesta av oss. Om jag ber er att räcka upp en hand ifall ni någonsin har önskat er en vitare hy, blåare ögon och blondare hår så är jag säker på att jag inte har fingrar och tår nog att räkna alla uppräckta händer. Det är internaliserad rasism. Du är liten och din förälder ber dig att leka i skuggan för att du inte ska bli brunare. Det är internaliserad rasism. Du tycker att icke-västerländska dialekter låter roliga eller löjliga. Det är internaliserad rasism. Du är bara attraherad av folk med eurocentriska ansiktsdrag. Det är internaliserad rasism. Men hata inte dig själv på grund av din internaliserade rasism då den internaliserad rasismen redan är en stor faktor till ditt självhat. Kom alltid ihåg att den internaliserade rasismen är beroende av b.la. det världsdominerande vithetsidealet.

tumblr_m78u16WsVb1qaeabd

Om den 20-åriga Ruhani någonsin fick chansen att träffa den ledsna 6-åriga Ruhani som än en gång känt sig ensam och utfryst i skolan så önskar jag att kunde berätta att det inte var något fel med mig. Det var och är ingen fel på min hudfärg och min kulturella bakgrund. Det var aldrig mitt fel att mina gamla klasskompisar lät sin internaliserade rasism styra deras handlingar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

  • svordomar och obscena ord
  • kommersiella budskap
  • personliga påhopp
  • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
  • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!