Samhället har amnesi

Har ni hängt med på vad som hänt i veckan? Inte? Ok, here’s a quick update:

1.
En underbar aktivist satte upp fina budskap som talade MOT SD’s hatpropaganda i Stockholms tunnelbana.
Lärdom: Det finns hjältar därute och ibland bär de på sprayfärg och schabloner.
antirasist-2

2.
Demonstrationen mot SD i Göteborg fördömdes av självaste Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt som i och med det spottade på sitt eget ungdomsförbund.
Lärdom: White saviors don’t exist

3. Skolverket okej:ade nazism.bild 3

Lärdom: När normaliseringen av nazism och rasism sker över Europa tar det sig in i även våra klassrum och lämnar elever otrygga.

4. Uppdrag Granskning sände ett ”Ett år efter Husby-kravellerna” special där det sas en massa osanna saker om organisationen Megafonen och en bland annat fick se Niklas Svensson springa runt och se ut som både Kling och Klang från Pippi Långstrump på en och samma gång.

Kritik uppstod mot Uppdrag granskning vilket ledde till att ledarskribenten Ivar Arpi grävde upp en ett år gammal tweet där en 17 årig twittrare skrivit argt om polisen efter att ha sett överdrivet polisvåld och mycket förödelse i Husby under Husby-kravallerna. Detta motiverades med ”KOLLA här är en representant för Megafonen, se hur de hatar Polisen!” utan att hen utnämnt sig som detta. Markus Uvell från tankesmedjan Timbro retweetade och plötsligt var det Hela Twitter Stormar och jag ba:

Dessa vita män anser sig försvara demokratin, samtidigt som de genom sitt handlade begränsar en person vars röst inte får synas i ledarsidor, endast för att dra någon puckad poäng om en ideell organisation. För det var ju poängen. Ivar Arpi ville visa på att Megafonen hatar polisen. Genom en person, som skrev i affekt, var mycket ung när detta skedde, vars familjemedlem var saknad, och fick se polisvåld mot sina grannar och hemorten i kaos. Som då skrev. En. Tweet.
Men lets go back in time. Hur mycket har Ivar Arpi gjort för orten? Hur mycket har Timbro gjort för att främja de röster som aldrig hörs, eller för att förinta ilskan skapad av en polis som smutskastar unga (kallar dem bland annat ”råttor”, ”snorungar”, etc)? Jag som själv bor i orten skulle vilja påstå: Inte särskilt mycket. Däremot har de bland annat skrivit om att sjukförsäkringen i Sverige är för generös och haft panelsamtal om ”Vem representerar Sveriges muslimska väljare” innehållandes ca 0 muslimer i talarlistan.

Å andra sidan har de haft annat för sig.
Mystwittrat homofobiskt med SD

Skärmavbild 2014-05-17 kl. 17.49.08

Sökt uppgifter om tonåringar via främlingsfientliga medier?

bild 2

Lärdom: Att vi överhuvudtaget får se händelser som dessa eller SD’s propaganda i tunnelbanan, att Jonas Sjöstedt kan säga att en demonstration är dålig pga att folk bu:ar, att det på något sätt är rimligt att vita män hoppar på rasifierade unga kvinnor genom ca 100 tecken (what does this attitude remind me off? Aha, haha, MITT LIV) skrivna för ett år sedan är tecken på något: Samhället vänder sig mot orten och oss än en gång.

Denna vecka har visat oss att de tidigare åren har inte lärt makthavare ett skvatt. Samhället verkar ha amnesi. Tiden med Ny Demokrati har inte fått folk att skaka på huvudet när en ny våg med främlingsfientlig rövighet ramlar in igen. Så blir rasismen ÄNNU mer rumsren (jag trodde knappt det var möjligt) mot oss.

/Angela Larsson

En kommentar på “Samhället har amnesi

  1. Pingback: Du röstar väl i EU-valet på söndag? | Projekt Ines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

  • svordomar och obscena ord
  • kommersiella budskap
  • personliga påhopp
  • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
  • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!