Rummet ber om ursäkt

I söndags kväll (13/7) publicerade vi en kortfilm av en producent och filmare här på rummets.se. Inlägget möttes av kraftig kritik, en kritik som var och fortfarande är fullständigt berättigad.

Filmen utspelar sig en natt i Stockholm och börjar med att en ensam vit kvinna förföljs, överfalls och sexuellt trakasseras av tre vita män i en gränd. Till hennes undsättning kommer en rasifierad kvinna i niqab som griper in, slår ner männen och räddar den vita kvinnan. Den vita kvinnan tackar sedan sin hjältinna som gör ett hopp upp i luften och beger sig av. I slutscenen blickar kvinnan i niqab ut över Stockholm samtidigt som den räddade vita kvinnan i en voice-over beskriver henne som en “muslimsk kvinna som slåss som en ninjamuslim”.

Att publicera ett inlägg som skildrar personer i niqab utan att det produceras av en person i niqab eller är förankrat i gruppen som berörs är – som många redan har påpekat – både problematiskt och motsatsen till vad rummets.se står för. Att kunna skildra sig själv på sidan, och att inte bli skildrad utifrån, var och är fortfarande vad vi vill arbeta med. Därför ber vi om ursäkt för att vi lät ett kränkande inlägg passera och tackar er för att ni snabbt sade ifrån.

Vi tror på att syna vårt antirasistiska arbete med en kritisk blick, då alla kan reproducera den vita och västerländska blicken och de strukturerna — även den här sidan.  Rasifiering som begrepp understryker just de strukturer som finns inom den rasifierade gruppen oavsett ifall vita personer är närvarande i rummet eller ej. Vi vill därför bekräfta att ni som reagerar och säger ifrån gör rätt och gör sidan till en bättre plats. I framtiden kommer vi att fortsätta att jobba på att sidan ska täcka in fler kompetenser, erfarenheter och ingångar. För hittills har dom inte varit tillräckliga.

Vi ber om ursäkt.
/Rummet

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

  • svordomar och obscena ord
  • kommersiella budskap
  • personliga påhopp
  • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
  • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!