Intervju: Florence Adepoju från MDMflow

MDM-Lipstick-Colours

MDMflow är ett läppstiftsmärke som skapats av den 23-åriga Londonbon Florence Adepoju. Förutom att läppstiften är handgjorda och har namn som värmer alla som har TLC och Kelis som vägledare i livet, är hennes kollektioner också, AT LAST, fyllda med färger som ser amazing ut på hud som melaningudarna välsignat! Såklart kan vi inte låta detta gå obemärkt förbi, så jag har passat på att ställa denna self-made woman några frågor.

Hur kom det sig att du startade ditt märke, och hur har resan till där du är idag varit?
- Jag har alltid vetat att jag ville hålla på med något vetenskapligt eller kreativt. Jag fick ett jobb på en sminkavdelning när jag var 18, innan dess ville jag bli läkare, apotekare eller graffare. Jag har jobbat som make up-artist, och arbetade för nästan varenda internationella lyxmärke medan jag fortfarande gick på universitet. Jag gjorde också en marknadsföringspraktik i Antwerpen, Belgien i 12 månader. Jag tycker själv att jag är passionerat nyfiken, och det är genom att ha skaffat mig så mycket arbetserfarenhet och fått träffa så många coola människor inom branschen, som jag kunnat ta mig hit. Så mycket arbete har lagts ner på att nå dit i karriären jag är idag, att jag känner mig som en gammal tant fast jag bara är 23, haha.

Jag har läst, och märkt, att din inspiration till märket kom ifrån hiphop, vill du utveckla det lite? Vanligtvis förknippas hiphop, i alla fall i mainstreamen, som en ganska negativ krafter, speciellt för kvinnor.
– Jag ville att MDMFlow skulle vara en genuin representation av mig, och jag älskar hiphop, så det föll sig naturligt för mig.

Jag tycker att de negativa aspekterna av hiphop är viktiga; hiphop har alltid varit en ärlig spegling av det verkliga livet. Det är också något folk kan klicka med känslomässigt. Delar av hiphopen är sexistisk, för att världen vi lever i är sexistisk, men det finns också många manliga och kvinliga hiphopartister som stärker och lyfter kvinnor. Jag vill att MDMflow ska connecta med människor på ett öppet och ärligt sätt.

I Sverige är det fortfarande väldigt svårt att hitta smink anpassat till svarta människor – och ju mörkare du är – desto svårare är det. Men även internationellt är det ju ganska tydligt att smink inte görs med svarta personer som tilltänkta bärare. Vad tror du det beror på, och är det något du själv har tänkt på?
- Ja, ja ja, det gör mig galen! När jag fortfarande pluggade fick jag besöka tillverkningen för ett av de större kosmetikmärkerna och de sa att de inte gjorde foundations för mörkare hy, för deras data har inte visat att det är nödvändigt… Jag tycker att det är så sjukt att sminkmärken inte tar något ansvar och att den svarta sminkkonsumenten inte ses som värdefull eller ens erkänns! Jag tycker att svarta kvinnor måste börja klaga mer – och kräva mer – vi förtjänar så mycket bättre, och vi spenderar så mycket tid och pengar på skönhet!

Jag blev så glad när jag upptäckte ditt sminkmärke eftersom dina läppstift faktiskt känns som om de är gjorda med färger och nyanser som matchar brun hud – är det något du arbetat aktivt med?
- När jag först startade mitt märke gjorde jag bara färger som jag själv gillade, och jag gjorde dem för mig själv. Jag är ganska ljushyad, så vanligtvis kan jag bära de flesta färger. Men när jag började få respons av kunder, började jag ta in det i processen och göra färger mina kunder kan älska och se bra ut i, och inte bara jag själv. Nu tänker jag aktivt på hur en färg kommer se ut på mina mörkaste liksom mina ljusaste kunder. De tjejer som bär MDMflow är väldigt djärva och fulla av åsikter, så de kommer säga till mig direkt när jag misslyckas, vilket är en väldigt fin känsla!

imageFrancine

Tror du att vara en Woman of Color påverkar ditt arbete på något sätt?
- Ja, att vara en svart kvinna påverkar varje aspekt av mitt liv. Svarta tjejer i Storbrittanien (eller europa) växer upp och märker att saker är annorlunda for oss; vi ser annorlunda ut, vi behandlas annorlunda, och vi till och med äter annorlunda än våra vita vänner och bekanta. Om jag inte hade varit svart hade jag kanske aldrig startat MDMflow, för jag hade kanske inte behövt ett märke som var relevant för mig och som tillät mig att vara mig själv.

Sist men inte minst; har du några sminktips för struggling black girls strandsatta i Sverige?
- INTERNET! Seriöst, jag var på en galleria idag och tänkte “varför finns bara allt bra online”? Mitt tips är bara att testa olika grejer, och att inte sluta förens du ser lika flawless ut som Naomi Campbell! Men om jag ska vara seriösare, så är jag övertygad om att självförtroende (och läppstift!) kan lyfta vilken look som helst!

 

Som avslutning passade jag på att be henne rekommendera vilka av hennes läppstift som passar bäst på vilken hudton – eftersom vi alla är svältfödda på sådana tips efter att läst 5 miljoner skönhetsmagasin där den mörkaste hudtonen är “oliv” (om vi har tur!) Här kommer Florence’s tips:

 

För mörkbrun hud:

Photographed by Jendella Photographed by Jendella
Vamp                                                   &                                         Mas Marina

För mellanbrun hud:

Photographed by Jendella Photographed by Jendella

Supreme                                              &                                           Von Dutch

För ljusbrun hud:

Photographed by Jendella Photographed by Jendella

Waterfall                                              &                                           Milkshake

För mer hjälp på traven och inspo, följ taggen #MDMflowKisscamtwitter och Instagram för att se hur andra bär sina läppstift – eller ladda upp din egna efter att du supportat young black business!

Alla bilder tillhör MDMflow / Florence Adepoju

En kommentar på “Intervju: Florence Adepoju från MDMflow

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

  • svordomar och obscena ord
  • kommersiella budskap
  • personliga påhopp
  • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
  • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!