Koreansk adoptionsbingo! del 3

Bingo_3

 

Bingokorten illustrerar några av de många saker som adopterade (från Korea etc.) får höra, en del i vardagen, en del i mer extrema fall. Varje ruta motsvarar ett verkligt citat. De som sagt dem är allt från främlingar på gatan till nära vänner, adoptivföräldrar och andra familjemedlemmar. Jag har inte hört alla själv, utan har även samlat erfarenheter ur min bekantskapskrets.

Kortet som endast har texten ”Seriöst, var kommer du ifrån egentligen?” har jag skapat för att illustrera att det är en fråga vi får helt löjligt ofta. Det brukar låta så här: Du, var kommer du ifrån? Från Sverige. Seriöst, var kommer du ifrån egentligen …? Och så håller det på tills man äntligen erkänner att Okej, jag är född i Korea. Då får man oftast svaret att personen har varit i Kina, eller har en kompis som är japan eller liknande. Jag har räknat ut att jag själv haft den här konversationen ca 1 500 gånger i mitt liv, motsvarande minst 1 gång i veckan.

 

Porträtt_Lisa

Lisa Wool-Rim Sjöblom är verksam som illustratör, serietecknare och grafisk formgivare. Numera integrerar hon allt oftare frågor kring rasism och adoptionsproblematik i sina bilder och berättelser. Hon har precis börjat med Tumblr där ni kan följa henne på Korean Adoption Survival Kit.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

  • svordomar och obscena ord
  • kommersiella budskap
  • personliga påhopp
  • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
  • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!