4 saker som du behöver ha koll på när det kommer till PCR-tester och reseintyg

Coronapandemin har påverkas oss alla och tvingat oss att anpassa vår vardag. En aspekt av vår vardag som påverkats nästan mest är vår möjlighet att resa i världen. Stora delar av förra året var i princip hela världen nedstängd och det gick inte att resa någonstans.

I dagsläget går det att resa igen, men för att resa krävs det att du har ett reseintyg. För att få ett sådant intyg krävs det dock att du gör ett PCR-test och uppvisar ett negativ resultat för covid-19.

Vi kommer i den här artikeln att gå igenom 4 olika saker som vi anser är viktiga att ha koll på när det just kommer till PCR-tester och reseintyg.

Nu sätter vi igång!

1. Olika saker gäller beroende på var du ska resa

Om du vill ta PCR-tester för covid-19 reseintyg och friskintyg rekommenderar vi att du först och främst ser till att kolla upp vad som gäller i det land som du planerar att resa till. Det kan nämligen variera en hel del från land till land vad som egentligen gäller för att man ska få göra en inresa till landet i fråga.

Det du bör göra innan du reser är att kolla upp vad Utrikesdepartementet har för reseinformation för det land som du planerar att resa till.

2. PCR-tester kostar pengar och tar tid

Den här typen av test är inte gratis och faktum är att du bör vara beredd att betala upp mot tusenlappen för dessa test. Såklart varierar priset en del beroende på vilket företag som du testar dig hos, men i regel kostar dessa test faktiskt en del.

När du väl tagit ditt PCR-test kommer du kunna förvänta dig att få svar inom 12-36h. Ditt resultat på testet kommer att skickas på mail och sms, och om testet visar ett negativ testresultat kommer även ett reseintyg att skickas med.

3. PCR-snabbtest finns också

Om du inte har tid att vänta upp till 36h för att få ditt reseintyg finns det snart även möjlighet till att ta PCR-snabbtester.

Med dessa tester kommer du kunna få tillbaka ett svar på loppet av 20 minuter efter att du tagit testet. PharmaUse kommer vara den första privata aktören som erbjuder denna möjlighet, med start den 22 februari.

4. Är PCR-tester tillförlitliga?

PCR-tester med ett positivt resultat, det vill säga resultat som indikerar att du har en pågående infektion är väldigt träffsäkra. Däremot är de PCR-tester som visar ett negativt resultat inte lika tillförlitliga.

Anledningen är att vissa personer som tagit dessa test har fått ett negativt resultat trots att de har en pågående infektion. Med det sagt är dessa fall en otroligt liten procent av alla tester som gjorts. Så kort sagt är PCR-tester är pålitliga, men det har förekommit ett fåtal situationer där resultatet av testerna inte stämmer.