Allt det viktigaste du behöver veta om tak

Taket är såklart en väldigt grundläggande del av varje fastighet. Det håller inte bara din familj och dina ägodelar säkra och torra, utan bidrar också till den övergripande estetiken på din fastighet. Därför är det viktigt att du tar hand om ditt tak och har koll när det behöver bytas ut.

Om du letar efter en guide till allt du behöver veta om tak har du kommit till rätt ställe! I det här blogginlägget diskuterar vi allt från hur du tar hand om ditt tak till de olika typerna av tak som finns tillgängliga. Vi kommer också att tala om när det är dags att byta ut ditt tak – så att du kan vara säker på att ditt hem är i ett gott skick.

Såhär tar du hand om ditt tak

En av de viktigaste sakerna du kan göra för att ta hand om ditt tak är att hålla ett öga på det. Det innebär att du regelbundet kontrollerar om det finns skador och reparerar eventuella läckor eller sprickor så snart som möjligt. Du bör också se till att dina hängrännor är fria, så att vatten lätt kan rinna bort från ditt tak.

Det är också bra att hålla taket rent. Det innebär att du måste ta bort löv, kvistar och annat skräp som kan ha samlats på taket. Detta kommer inte bara att hjälpa ditt tak att hålla längre, utan det kommer också att få det att se snyggare ut!

De olika typerna av tak som finns tillgängliga

Man kanske tänker att det bara finns en eller två olika typer av tak, men faktum är att det finns ett gäng olika som skiljer sig när det gäller typ, material, form, och konstruktion.

De vanligaste formerna och konstruktionerna av tak är:

  • Sadeltak
  • Mansardtak
  • Valmat tak
  • Pulpettak
  • Motfallstak
  • Cylindriskt tak

De har såklart sina unika fördelar och nackdelar så det är viktigt att jämföra innan man beslutar sig för hur man ska göra och vilket tak man ska välja eller byta ut till.

När är det dags att byta ut ditt tak?

Svaret på den frågan beror på ett antal faktorer, bland annat vilken typ av tak du har, hur väl det har underhållits och väderförhållandena i ditt område. Generellt sett behöver dock de flesta tak bytas ut efter omkring 20-25 år.

Om du är osäker på om det är dags att byta ut ditt tak eller inte bör du ta kontakt med någon hantverkare som är riktigt duktig på tak. De kommer då att kunna inspektera ditt tak och ge dig en god uppfattning om huruvida det behöver bytas ut eller inte.

Frågan om du kommer kunna byta taket på egen hand eller inte beror såklart på hur mycket kunskap och tid du har lust att lägga ner på detta projekt. Det finns en hel del svenskar runt om i landet som gör detta på egen hand, men för de som varken kan eller har lust med detta går det givetvis att anlita specialister, som t.ex. Vackra Tak, som jobbar med detta varje dag.