Är det värt att anlita företag för flyttstädning?

Huruvida det är värt att anlita ett städföretag för att få hjälp med flyttstädningen eller inte är såklart upp till var och en att avgöra. Fördelarna med att anlita ett städföretag är att de har den nödvändiga kompetensen och erfarenheten för att få jobbet gjort snabbt och effektivt, samtidigt som de erbjuder en expertis kring städningen.

Men den klara nackdelen är att det kommer kosta dig en slant. Professionella städtjänster är inte gratis och du måste räkna med extrakostnaden när du budgeterar för din flytt.

I dagens artikel kommer vi att diskutera några faktorer som kan hjälpa dig att avgöra om det är värt att anlita ett städföretag för flyttstädning eller inte.

Hur mycket tid har du?

Om du redan känner sig stressad och pressad inför flytten så kan du genom att anlita ett städföretag får du mer tid att fokusera på alla de andra aspekterna av denna process. Du kan helt slippa oroa dig för städningen och kan istället förbereda ditt hem för de nya hyresgästerna eller köparna mycket snabbare än om du skulle gjort städningen på egen hand.

Hur lång tid det tar att städa ett hus varierar beroende på bostadens storlek och skick. Ett professionellt städföretag kan vanligtvis städa ett hem med tre rum på cirka 3 timmar. Men om bostaden är extremt smutsig kan det dock ta längre tid att städa.

Om det tar 3 timmar för en flyttfirma att städa ett hem med tre rum får du nog räkna med att det kommer ta dig cirka 5 – 6 timmar att göra samma jobb – och då har du inte räknat med alla andra uppgifter som du måste utföra i samband med flytten.

Vad är din budget?

Såklart är en avgörande faktor till huruvida det är värt att anlita ett städföretag eller inte, hur din budget ser ut. Att anlita en flyttstädning kommer som sagt kosta dig en slant.

Olika städfirmor debiterar olika mycket, men för en trerumslägenhet kan du i regel förvänta dig att det kommer kosta dig cirka 2000 kr. Det kan kännas jobbigt att betala för att anlita flyttstäd, men om du har pengar och inte har tid att göra det själv – eller helt enkelt inte vill – kan det verkligen vara värt det.

Har du en flyttfirma nära dig?

En annan faktor som kan vara högst avgörande i ditt beslut är om du har en flyttstädningsfirma i närheten av dig eller inte.

Om det inte finns någon sådan aktör i ditt område kan du behöva betala en extra kostnad för att få städfirman att köra ut till din bostad. Detta kommer självklart öka den slutgiltiga kostnaden och för vissa kan detta vara en faktor till att det kanske inte är ekonomiskt hållbart att anlita en städfirma för flyttstäd.

Bor du i storstäder såsom Stockholm, Göteborg, Malmö eller liknande så behöver du dock sällan oroa dig över detta. Vi vet exempelvis att det finns aktörer som inriktar sig på att erbjuda billig flyttstädning i Göteborg och om städningen är förhållandevis billig kan det därför vara värt att anlita dem.

Utvärdera din sitation

Med alla dessa faktorer i åtanke är det dags att utvärdera din egen situation.

Väg för- och nackdelarna mot varandra och avgör om det är värt att betala för en flyttstädningsfirma eller om du kan ta på dig uppgiften själv. Oavsett vilket finns det fördelar och nackdelar med båda alternativen – så bestäm dig för vad som fungerar bäst för dig!