De 4 värsta sakerna du kan göra med dina tänder

Det är ingen hemlighet att det är viktigt att ta hand om sina tänder. Faktum är att vi idag sammanställt en lista med 4 saker du aldrig bör göra om du vill hålla dina tänder friska och glänsande.

Allt från att äta sockerhaltiga snacks till att borsta tänderna för hårt – vi ska ta upp de värsta sakerna när det gäller munvård. Så läs vidare och se till att du inte gör något av dessa vanliga misstag!

Men innan vi sätter igång vill vi passa på att poängtera att sakerna vi kommer ta upp idag listas utan inbördes ordning – vi rekommenderar därför att du tänker på alla dessa saker detta lika mycket.

Småäta ofta och regelbundet

En av de värsta sakerna du kan göra för dina tänder är att småäta under dagen. Socker som finns i många livsmedel på ett eller annat sätt främjar inte bara karies utan bidrar också till att plack bildas. Så om du vill att ditt leende ska vara så vackert som möjligt, och att dina tänder inte ska bli hål i, är det viktigt att du slutar småäta.

Tricket för att komma till rätta med småätandet är faktiskt ganska enkelt. Ser du till att äta tillräckligt med näringsrik mat till frukost, lunch och middag kommer du inte behöva särskilt mycket mer energi för att klara dig hela dagen. Visst kan man behöva stoppa i sig ett mellanmål då och då, men tricket är att inte ta det till en överdrift.

Glömma bort att borsta tänderna

Ett annat vanligt misstag är att glömma att borsta tänderna. Det är förståeligt att man ibland är för upptagen eller trött, men det är viktigt att man tar sig tid att borsta tänderna minst två gånger om dagen. Det hjälper inte bara till att hålla ditt leende snyggt, utan också att skydda dina tänder från hål och plackuppbyggnad.

Utöver att det är viktigt att borsta tänderna vill vi även slå ett slag för tandblekning. Detta kan vara ett perfekt sätt för dig som vill få vitare tänder att uppfylla denna önskan. Idag finns det en hel del olika produkter som man kan använda för tandblekning hemma på egen hand – enkelt, billigt och smidigt.

Borsta tänderna för hårt

Om du redan borstar tänderna två gånger per dag är detta jättebra. Kom dock ihåg att det är viktigt att inte borsta tänderna för hårt. Det kan verka som ett bra sätt att snabbt bli av med plack och bakterier, men i själva verket kan det göra mer skada än nytta.

Detta beror på att om du borstar tänderna för hårt kan du slita ner emaljen på dina tänder och ditt tandkött. Se därför till att borsta tänderna försiktigt och med rätt tryck – då har du bästa förutsättningarna för att inte göra någon skada med borstningen.

Röka och snusa

Du bör även undvika rökning och snusning om du vill ha friska tänder. Cigarettrök och andra typer av rök är inte bara dåliga för dina lungor, utan alltså även för dina tänder. Rök innehåller gifter som kan skada tandköttet och orsaka karies. Och att snusa kan vara lika skadligt för tänderna, eftersom det kan torka ut munnen och också leda till karies.

Utöver detta kommer även regelbundet rökande och snusande kunna leda till att dina tänder blir missfärgade och tappar sin vita färg. Något som i sin tur kommer leda till att ditt leende inte blir lika vackert.