Hur man sover bättre på natten?

Har du svårt att sova på natten? Då är du inte ensam. Miljoner människor runt om i världen lider av sömnrelaterade problem. Tack och lov finns det ett antal saker du kan göra för att förbättra dina möjligheter till att få den kvalitetssömn du behöver.

I den här artikeln kommer vi att diskutera några tips för dem som har svårt att sova. Vi kommer också att ge några användbara råd om hur du skapar en rutin vid sänggåendet som hjälper dig att slappna av och somna snabbt!

Svårt att sova är ett vanligt problem

Sovproblem är väldigt vanligt, och kan bero på en rad olika orsaker.

Det är viktigt att utesluta eventuella underliggande medicinska tillstånd innan man försöker behandla sömnproblem med livsstilsförändringar eller huskurer.

Skaffa bettskena

Om du misstänker att ditt sömnproblem beror på att du gnisslar dina tänder när du sover så kan en bettskena hjälpa dig att få bättre nattsömn och samtidigt rädda dina tänder. 

Skenan fungerar nästan som en stöddämpare mellan dina tänder och hjälper till med att hålla dina tänder hela, samtidigt som det kan hjälpa dig få en god natts sömn. Tro det eller ej, men tandgnissling är ett vanligt förekommande problem som många svenskar lider av.

Gå till sängs och vakna vid samma tid varje dag

Ett sätt att förbättra dina sömnvanor är att gå och lägga sig och vakna vid samma tid varje dag, även på helger och helgdagar. Detta kan tyckas vara en svår uppgift, men det är viktigt att komma ihåg att din kropp trivs med rutiner.

Genom att upprätta ett regelbundet sömnschema kan du träna din kropp att varva ner i slutet av dagen och vara piggare på morgonen. Du kanske också märker att du känner dig mer utvilad och energisk under hela dagen.

Undvik att titta på tv eller telefon innan du lägger dig

Det är ingen hemlighet att det kan vara svårare att somna om man stirrar på skärmar strax före sängdags. Om du tittar på en spännande serie eller scrollar genom sociala medier innan du ska sova kommer det vara mycket svårare för dig att somna.

Det är därför experter rekommenderar att du undviker skärmar minst en timme innan du går till sängs. Om du inte kan motstå att använda din telefon, aktivera åtminstone nattläget så att skärmen avger mindre blått ljus. Du bör också försöka hålla ljusstyrkan låg.

Skapa en avkopplande nattrutin

Ett sätt att klara övergången från dag till natt är att skapa en avkopplande kvällsrutin. Att ta ett varmt bad eller en dusch, läsa en bok eller skriva i en dagbok är alla bra sätt att hjälpa din kropp och ditt sinne att slappna av. Du kanske också vill prova några avslappningstekniker som djupandning eller progressiv muskelavslappning.

Genom att ta lite tid för dig själv i slutet av dagen är det troligare att du får en god natts sömn och vaknar upp och känner dig fräsch och redo att möta den nya dagen.