Läk en stukad fot med hjälp av fotledsskydd

Att stuka foten är ingen rolig upplevelse. Men om du idrottar och spelar någon sport så kommer det dock sannolikt att förr eller senare drabba dig. Det finns nämligen alltid en skaderisk och just stukningar är en väldigt vanlig skada som förekommer bland många idrottare.

På grund av detta faktum så är det viktigt att veta hur man tar hand om läker en stukad fot. Det finns olika saker du kan göra beroende på hur svårt skadan är. I majoritet av fallen kommer det räcka med att du tar hand om foten på egen hand, men vid rejäla stukningar är det bäst att du kontaktar en läkare. Om du är osäker på vad du ska göra hänvisar vi dig till att ringa 1177 om råd.

Vi kommer nu att ge dig en enkel guide om hur du tar hand om och läker en stukad fot samt vad du i allmänhet bör tänka på om olyckan är framme och du är en av de personer som drabbas av en stukad fot.

Vad ska man göra när dirket när man stukar foten?

Om du stukar foten är det första du bör göra att lägga hårt tryck på fotleden med antingen en binda, tejp eller något annat som du kan få tag på. Detta hjälper till att minska svullnaden, smärtan, och därmed även snabba på läkningsprocessen.

Det är viktigt att försöka linda foten så snabbt som möjligt efter att du trampat snett. Låt foten vara lindad i femton minuter, eller tills det gör ont. Se därefter till att hålla foten i högt läge och kyla med is för att lindra smärtan.

RICE-metoden

De två till tre första dagarna efter att du stukat foten rekommenderar vi att du använder dig av RICE-metoden (Rest, Ice, Compression and Elevation).

• Rest (vila): Försök sitta stilla och vila foten så mycket som möjligt.

• Ice (kyla): Kyl det svullna området med antingen en ispåse eller något annat som är kallt för att lindra smärtan.

• Compression (kompression): Lägg ett tryck på foten med antingen en binda, tejp eller något annat som du kan få tag på.

• Elevation (höjning): Håll foten i högt läge så att svullnaden minskar.

Använd fotledsskydd

Det är inte ovanligt att fotleden som utsatts för en stukning kan kännas ostabil eller svag även efter att den läkt. För att stötta och skydda foten från framtida skador kan vi därför rekommendera det att du använder ett fotledsskydd för att stärka upp foten.

Fotledsskydden är tillverkade av mjuk vaddering som ger stöd runtomkring leden samtidigt som den även ger en komfortabel stötdämpning. Fotledsskydden kan i många fall dessutom justeras så att du kan göra dem anpassade efter just din fot.

En av de aktörer som säljer fotledsskydd Sportsrehab.se – Handla Ortoser, Stöd & Skydd så de kan vara värda att kolla in om du är i behov av detta. Är det så att du besöker en läkare för att få vård och hjälp med att behandla stukningen kan du vanligtvis få det du behöver genom dem (alternativt har de ett utbud du kan köpa produkter ifrån). Men det är ändå bra att känna till att det finns aktörer som säljer den här typen av utrustning och produkter så att du snabbt kan införskaffa det om olyckan är framme.