PCR-test är ett måste om du ska resa

Covid-19-pandemin har drabbat oss alla på ett sätt som vi aldrig tidigare upplevt. Hela samhället har behövt anpassa sig för att minska smittospridningen. Var och en av oss har behövt ta ett ansvar genom att följa restriktionerna och rekommendationerna.

Även om det är rekommenderat att man inte bör resa under dessa tider så finns det såklart situationer där det helt enkelt inte finns något annat alternativ. Det kan till exempel röra sig om att du måste ta dig till ditt yrke eller liknande.

Men för att man ska få resa i dessa tider krävs det att man innehar ett reseintyg. Detta kan man få genom att ta ett PCR-test. Vi kommer i denna artikel prata om just detta test och vad som egentligen gäller om man behöver resa till ett annat land i dessa tider.

Ta reda på vad som gäller

Det är väldigt viktigt att du tar reda på den aktuella reseinformationens från Utrikesdepartementet om vilket test och intyg som krävs för att du ska få resa. Detta kan nämligen variera från land till land. Därför är det också väldigt viktigt att du är extra noggrann när du kollar upp detta.

Ett av de vanligaste resmålen för svenskar nuförtiden är till Danmark. Många människor i Skåne pendlar nämligen mellan arbete och studier i Danmark. För att kunna åka till Danmark måste du dock inneha ett reseintyg som visar att du testat dig för Covid-19 och att testet av negativt. Detta test får inte heller vara äldre än 3 dagar.

Boka PCR-test

Om du ska resa utomlands krävs det att du tar ett PCR-test och får tillbaka ett negativt svar för att du ska få ett reseintyg. Anledningen till varför det just är ett PCR-test som man måste ta och inte ett snabbtest är för att de flesta länder endast godtar negativt PCR-test för inresa i deras land.

Om du ska resa iväg med kort varsel kan dock dessa PCR-test vara lite struliga. Det tar nämligen upp till 36h för att man ska få tillbaka provsvaren för dessa test och i vissa fall är det helt enkelt för lång tid.

Det finns dock en lösning på detta. Från och med den 22 februari kan du kunna ta så kallade PCR-snabbtest. Dessa är otroligt mycket snabbare än vanliga PCR-test och du kommer kunna få svar och intyg inom 20 minuter från du tagit coronatestet. Vid ett negativt test kommer även reseintyget att skickas till dig via mail och sms.

Företaget som utfärdar dessa tester heter PharmaUse. Vid dessa test kommer PNA-instrumentet VutaPCR användas. Dessa instrument är de som används i Region Skåne på deras akutmottagningar i Helsingborg, Lund och Malmö.