Skapa optimal kvällsrutin med några enkla steg

En god natts sömn är viktig för vår hälsa och välbefinnande. Men för många kan det vara svårt att få den sömnen man behöver. En bra kvällsrutin kan hjälpa till att förbättra sömnkvaliteten och hjälpa till att man somnar snabbt och undviker så man råkar vakna under natten.

Men vad är det då som krävs för att skapa en optimal kvällsrutin? Ja, detta är såklart väldigt personligt och kan variera från person till person, men det finns i regel ett par olika tips som kan vara till hjälp för alla.

Varför är en bra kvällsrutin viktig?

Först och främst är det viktigt att redogöra kring varför sömn och en bra kvällsrutin är viktigt. Sömn är som alla redan säker vet viktig för att våra kroppar ska kunna återhämta sig från dagens aktiviteter och för att hjärnan ska kunna bearbeta dagens intryck.

Brist på sömn kan leda till trötthet, dåligt minne och koncentrationssvårigheter. En bra kvällsrutin kan hjälpa till att förbättra sömnkvaliteten och hjälpa till att man somnar och får en bra sömn hela natten.

Tips för att skapa en bra kvällsrutin

Att skapa en bra kvällsrutin är som sagt högst personligt, och det som fungerar för en person behöver nödvändigtvis inte fungera för alla andra.

Med det sagt är det generellt sätt bra att skapa ett fast schema för när du ska sova och när du ska vakna. Försök därefter att hålla dig till dessa tider varje dag, även på helgen, för att kroppen ska vänja sig vid det. Genom att gå och lägga sig och vakna vid ungefär samma tid varje dag, kan man hjälpa kroppen att reglera sin inre klocka, vilket kan leda till bättre sömnkvalitet.

Ett annat bra tips som vi kan rekommendera alla som vill få bättre sömn är att undvika elektroniska enheter i minst en timme innan läggdags. Skärmen på elektroniska enheter kan störa produktionen av melatonin, ett hormon som hjälper oss att somna. Därför är det bra att undvika att använda elektroniska enheter som mobiltelefon, dator eller TV i minst en timme innan läggdags för att förbättra möjligheten att somna.

Undvik nikotin innan läggdags

Det kan också vara bra att undvika nikotin före sänggåendet eftersom nikotin kan ha en stimulerande effekt som gör det svårare att somna.

Vi förstår såklart dock att detta kan vara väldigt svårt för personer som är beroende av nikotin, så om det är fallet för dig så kanske du inte behöver sätta upp denna punkt högst upp på din lista för att försöka få bättre sömn. Med det sagt är det definitivt värt att undvika att röka eller använda snus innan du ska sova för att se om det kan ge någon effekt på hur lätt du somnar, och hur bra sömnen överlag blir.

Skapa en bekväm miljö att sova i

Sist men inte minst är det också viktigt att se till att du skapar en bekväm miljö för dig själv att sova i.

Detta är något som också kan variera från person till person, men några bra tips är att se till att rummet är mörkt och svalt och undvika ljud eller ljus som kan störa din sömn.