Tema: HBTQ-flyktingar

uganda

I veckan har vi fått höra att Ugandas president, Yoweri Museveni, har godkänt en anti-gaylag som kan ge fjorton års fängelse, i vissa fall livstid, för homosexualitet. Lagen gäller både män och kvinnor, men kommer också, givetvis, även att drabba transpersoner.

Som en reaktion på lagen har både Norge och Danmark stoppat sitt statliga bistånd till Uganda; det finns diskussioner om att Sverige ska göra detsamma. För att visa solidaritet med ugandiska hbtq-personer.

Men samtidigt har vi fått höra att Baker Katumba, en homosexuell man från Uganda, ska utvisas från Sverige trots dödshot i hemlandet.

Det säger någonting om hur mycket vår solidaritet är värd.

Med anledning av detta har Rummet valt att bjuda in initiativet och hemsidan Flyktingarna: Berättelser från en annan del av verkligheten som vår gästbloggare i veckan. De kommer att återpublicera asylsökandes berättelser, och börjar med att lyfta Janes röst; samtidigt publicerar vi texter på temat hbtq-flyktingar.

Deras omständigheter får inte ignoreras; deras liv får inte osynliggöras och glömmas bort.

 

Läs på RFSL om Asylprövning för hbtq-flyktingar och följ sidan under veckan.

/Rummet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Du behöver inte hålla God Ton™, men kommentarer som bryter mot lagen, innehåller

  • svordomar och obscena ord
  • kommersiella budskap
  • personliga påhopp
  • pornografiska, främlingsfientliga och sexistiska yttranden
  • hot, trakasserier, skvaller och lögner

eller på annat sätt strider mot vår kommenteringspolicy kommer inte att publiceras. Rummet är en säker plats, kom ihåg att respektera detta!